Actueel

Zeldzame orkaan Lorenzo trekt over de Azoren

10:23

Orkaan Lorenzo, de krachtigste orkaan die ooit in het oostelijke gedeelte van de Atlantische Oceaan is gemeten, trekt momenteel over de Azoren. De Portugese eilandengroep kreeg, en krijgt op het moment van schrijven, te maken met een orkaan van categorie 2. Eerder deze week was Lorenzo nog een cycloon in de zwaarste categorie (categorie 5).

Naast een zware, is het ook een zeer grote storm. De winden strekken zich naar buiten uit tot ongeveer 150 mijl van het centrum van Lorenzo.

Gezonken sleepboot

Vorige week kwam een Frans sleepboot halverwege Afrika en de Antillen in de problemen door Lorenzo. Sleepboot Bourbon Rhode bevond zich op dat moment op 1200 mijl van Martinique en op zo’n 60 mijl ten zuidoosten van het oog van orkaan Lorenzo. Drie bemanningsleden werden zaterdag door een Frans marinevliegtuig gevonden in een reddingsboot. De andere elf van de veertien opvarenden van het schip, dat inmiddels gezonken is, zijn vermist.

De zee is te koud

Dit gebied heeft geen ervaring met stormen van deze omvang, want het is voor het eerst dat een orkaan van categorie 5 op deze breedtegraad voorkomt. Normaal is de zee hier te koud om zo’n zware cycloon te laten ontstaan. Volgens een meteoroloog van het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) is Lorenzo de zwaarst gemeten boven oostelijke Atlantische orkaan in dertig jaar tijd. In 1989 bereikte orkaan Hugo vergelijkbare windstoten, maar wel bijna duizend kilometer meer naar het westen toe.

Zal Nederland ook de restanten van Lorenzo voelen?

Over het pad dat de orkaan hierna aflegt, worden langzaam voorspellingen naar buiten gebracht. Volgens de modellen van American Hurricane Watch en MeteoGroup ziet het ernaar uit dat Nederland aankomend weekend te maken kan krijgen met de restanten van de storm door flinke regenbuien.

Klik hier voor de Hurricane tracker.

Omslagfoto: Screenshot Hurricane tracker

Tags: , , , , Last modified: 2 oktober 2019
Sluiten