Actueel

Onhandelbare orka’s dwingen vaarverbod af

14:32

Voor de kust van het Spaanse Cádiz geldt momenteel een vaarverbod. Dat komt omdat de kustwacht steeds meer meldingen ontving over orka’s die boten aanvielen. Met een tijdelijke restrictiezone willen de Spaanse autoriteiten mens en dier beschermen. Het verbod geldt voor zeil- en motorboten tot vijftien meter, in een gebied twee tot negen mijl uit de kust, tussen Kaap Trafalgar en Barbate. Voor grotere schepen gelden er ook regels. Op 20 augustus eindigen de restricties, maar mogelijk worden ze nog verlengd.

Maritieme veiligheid

De orka’s voor de Spaanse kust kennen geen vakantie. Meer nog; dit jaar hebben ze het drukker dan ooit. Sinds 27 maart, de eerste dag van het jaar waarop een orka-aanval werd geregistreerd, volgden er maar liefst 55 incidenten waarbij orka’s actief boten opzochten en soms aanvielen. In 25 gevallen moest de kustwacht het schip naar de haven slepen. De maat was vol toen de kustwacht in vijf uur tijd drie meldingen kreeg van verschillende orka-aanvallen, waarbij twee boten ernstige roerschade opliepen en gesleept moesten worden. Het ministerie van Transport, Mobiliteit en Stedelijke Agenda (Mitma) stelde een vaarverbod in. “Het doel van deze maatregel is om de maritieme veiligheid te garanderen en tegelijkertijd de biodiversiteit te beschermen”, meldt het Mitma in een persbericht.

Restrictiezone tot 20 augustus

Het vaarverbod geldt voor zeilboten tot en met 15 meter. Toegang is wel toegestaan als je op weg bent naar een haven of ankerplek, en als je er vertrekt. In dat geval moet je op de motor de kortste weg door het gebied varen. Je mag niet ankeren in niet-gemarkeerde gebieden tussen de verboden zone en de kust. Zeilboten met een lengte langer dan 15 meter worden verzocht om in de zone uitsluitend op de motor te varen. De coördinaten van het gebied zijn:

36-08.0N 006-02.0W
36-02.0N 006-02.2W
36-08.0N 005-55.5W
36-00.0N 005-50.0W
36-03.5N 005-48.0W

Een kaart van de verboden zone vind je in de officiële resolutie (in het Spaans).

Wat moet je doen?

Kom je toch onverwacht in aanraking met de orka’s? Zet dan de motor uit, laat je zeilen zakken en zorg dat het roer vrij kan bewegen (als de situatie het toelaat). Begin geen interactie met de orka’s en houd afstand tot de randen van de boot. Meldt elk incident aan MRCC Tarifa op VHF-kanaal 10/16. In mei 2021 kwam de actiegroep Atlantic Orca Working Group naar buiten met aanvullend advies. Zij proberen het bijzondere gedrag van de dieren te begrijpen. Ben je in staat om beeldmateriaal te maken? Mail dan het beeldmateriaal + datum, tijd en positie van het voorval naar gt.orcas.ibericas@gmail.com.

De tweede keer

Het is de tweede keer dat de Spaanse autoriteiten een vaarverbod instellen. De eerste vond plaats in september 2020 voor de kust van Galicië. Toen duurde de restrictie enkele weken. Het doel was hetzelfde: de maritieme veiligheid van zeilers en hun boten garanderen en de mariene biodiversiteit beschermen. In 2020 werden vanaf juli tot oktober 33 incident gemeld. Waarom de orka’s zeilboten aanvallen is nog steeds niet duidelijk.

Getuigenissen zijn er inmiddels genoeg. In een eerder artikel (met video) beschrijft de Brit Martin Evans hoe een orka er met een stuk roer vandoor gaat. Lees ook de eerder verschenen artikelen Orka vernielt roer van zeilboot in Spanje en Laat onverwachte orka’s niet met je spotten.

Omslagfoto: (c) Halcyon Yachts

Tags: , Last modified: 11 augustus 2021
Sluiten