Nieuws

Gibraltar-orka’s slaan weer toe: “Er ging er een vandoor met een stuk roer in zijn bek”

21:00

Stel je voor: een groep van 30 orka’s die je boot als speeltje zien. Het overkwam de bemanning van een zeiljacht dat begin deze maand door de straat van Gibraltar voer. In een filmpje op YouTube vertelt één van de bemanningsleden, de Brit Martin Evans, wat er gebeurde. Op ongeveer 25 mijl van de kust van Spanje omringt een steeds groter wordende groep orka’s de boot waar Evans op zit. In het begin stond de motor van het jacht nog aan, het roer wel vergrendeld.

Martin Evans (c) Martin Evans

“Het geluid dat ze maakten was onheilspellend”

De dieren doken onder de boot en beukten er tegenaan, keer op keer. Na een tijdje zien de bemanningsleden achter de boot stukjes van het roer: “We wisten niet of ze hun tanden gebruikten, maar het was in ieder geval niet goed.” Op dit punt staat de motor al uit en zijn de zeilen naar beneden. Evans: “Het gesnuif van de dieren en het geluid dat ze maakten was onheilspellend.” Het nog resterende optimisme verdwijnt zodra ze een orka zien met een stuk roer in zijn bek. “Ze waren echt enorm. Heel groot, maar ook heel mooi. Goed herkenbaar aan hun typische uiterlijk.” Bemanningslid Nathan vindt het een goed idee om een kopje thee te drinken, volgens Evans inderdaad “de Britse manier om hiermee om te gaan.”

Beschadigd roer

Beschadigd roer (c) Martin Evans

Evans denkt dat de dieren op zoek waren naar tonijn: “Stel je voor dat je zo’n groot dier bent, dan heb je veel vis nodig. Rond deze tijd van het jaar is dat hier niet veel.” Het roer maakte op een gegeven moment alleen maar verschrikkelijke geluiden, dus de bemanning besluit om naar Gibraltar te varen en daar te kijken wat de schade precies is. Daar aangekomen kijken ze met behulp van een camera naar het roer. Deze is serieus beschadigd. Evans: “De trip was hiermee beëindigd. Ik ben naar de UK teruggevlogen. De boot moet het water uit om gerepareerd te worden.” Het gaat niet om Evans’ eigen jacht. Aan het eind van het filmpje geeft hij aan dat de kans dat hij met zijn boot de Straat van Gibraltar doorvaart erg klein is. Hij hoopt dat zijn video’s in het vervolg wat leuker zijn.

Bekijk hieronder het filmpje wat aan boord werd gemaakt:

Atlantic Orca Working Group

Het gebeurt steeds vaker dat een groep orka’s een (zeil)boot aanvallen. Er zijn verschillende redenen voor te noemen. Martin Evans denkt zelf bijvoorbeeld dat het puur om eten ging. Volgens Nu.nl namen de dieren wraak omdat ze in het verleden een keer zelf zijn aangevallen door een boot.

Onlangs schreven we een artikel over de incidenten met orka’s en over de vorig jaar opgerichte Atlantic Orca Working Group. Dit is een groep wetenschappers die de incidenten onderzoeken. Afgelopen april kwamen ze met een lijst tips en aandachtspunten over wat je wel en niet moet doen als je te maken krijgt met een groep orka’s. Ons artikel daarover lees je hier. Meer over de Working Group lees je hier.

 

Quotes en filmpje: Martin Evans (geplaatst met toestemming) | omslagfoto: Martin Evans

 

 

Tags: , Last modified: 5 juli 2021
Sluiten