Actueel

Nu in Zeilen: Zelfbouwboot

14:30

De zussen Lisa (24) en Anne (22) Zegers bouwen zelf een klassieke zeilboot. Moeilijk? Volgens eigen zeggen valt dat wel mee: “Elke stap heeft weer eigen uitdagingen. Het is vooral heel erg leuk om te doen.”

“Onze vader heeft een jachtservicebedrijf en bouwt boten in de werkplaats aan huis. Als jonge meiden liepen we al rond tussen de machines. Al gauw leerden we hoe je gereedschap moest hanteren. We maakten zelf kastjes voor onze Barbies en op ons twaalfde stonden we al met een decoupeerzaag in de handen.”
“Toen we tegelijkertijd de havo afrondden, wisten we één ding zeker: we wilden geen opleiding gaan doen waarbij we de hele dag moesten zitten”, vertelt Lisa.
“We wilden iets creëren. Tijdens de open dag van het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam waren we meteen verkocht toen we het botenlokaal inliepen. Al die strak gelijnde boten op een rij, de geur van hout en lak, en het idee dat je een boot met eigen handen bouwt, maakten grote indruk. Dit was het voor ons!”
De eerste twee jaar van de opleiding draait om het maken van meubels, maar de laatste twee jaar specialiseren de dames zich in jachtbouw. Anne: “Het was voor ons een no-brainer dat we dit project als team zouden uitvoeren. We kennen elkaar door en door, hebben dezelfde smaak en belangrijker nog: dezelfde mentaliteit. We werken allebei heel gestructureerd en gedetailleerd.”

Anne kit de naad tussen romp en roeibank af. De roeibank zit niet strak in de boot omdat het hout dan geen ruimte meer heeft om te werken.

Alle begin is moeilijk

“Het begin is zoals met alles het moeilijkst”, vertelt Lisa. “Zeker omdat je nog de ervaring mist. De eerste moeilijkheid was om de bouwtekening in de computer te zetten. Daar ontstond dan ook direct een eerste fout, zoals we later zouden ontdekken toen we de latten aanbrachten op de mal.
We gebruikten latten van red cedar van 12 millimeter dik, 30 millimeter breed en 6 meter lang die we om een mal van mdf heen bogen. Door een computerfout waren twee mallen op verschillende plekken in het voorschip twee centimeter te groot, waardoor de latten niet goed strookten. Gelukkig hebben we dat tijdig kunnen corrigeren.”

Zeilen 11/2019

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Wil je meer weten over het ontwerp van de klassieker? Wat is het geheime wapen van Lisa & Anne? En wat voor adviezen geven de meiden je mee? Je leest het in Zeilen 11/2019! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 20 november verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto en foto: Frieda Fennell en Lisa en Anne Zegers
Tekst: Frieda Fennell

Tags: , , Last modified: 12 november 2019
Sluiten