Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Zwitserleven Ronde om Texel

17:31

Op Texel gaat zaterdagmorgen ’s werelds grootste catamaranrace weer van start. Het is de 35e keer dat de Ronde wordt gehouden.

Op Texel gaat zaterdagmorgen ’s werelds grootste catamaranrace weer van start. Het is de 35e keer dat de Ronde wordt gehouden.

Het deelnemersveld is weer een bonte verzameling van internationale topzeilers en amateurs.
Onder de deelnemers bevindt zich ondermeer zevenvoudig Tornado-wereldkampioen, meervoudig en regerend F18-wereldkampioen en winnaar van twee olympische plakken Darren Bundock (AUS). Bundock (gedeeltelijk woonachtig in Scheveningen) is momenteel als stuurman van Team Oracle Racing actief in de America’s Cup. Samen met zijn bemanning Jeroen van Leeuwen (Scheveningen) pakte hij in 2011 de wereldtitel in de competitieve F18-klasse. Dit succesduo richt nu zijn pijlen op de eindzege op Texel. Bundock won reeds tweemaal de Zwitserleven Ronde om Texel (2003 en 2007).
Titelverdedigers Mischa Heemskerk (Roelofarendsveen) en Bastiaan Tentij (Den Haag) zullen daarbij geduchte tegenstand bieden. Heemskerk zegevierde al drie keer op handicap, waarvan tweemaal als stuurman en een keer als bemanning.

Half mei werd de Nacra F17 verkozen als mixed multihull voor de Olympische Spelen van 2016. Daarmee keert het catamaranzeilen terug op het olympische programma. Tijdens de Rondeweek treden twee Nacra F17-teams aan om alvast een voorproefje te nemen. De ene boot vaart onder Australische vlag en wordt bemand door Taylor en Jordi Booth, zoons van voormalig olympiėr Mitch Booth. Taylor pakte in 2011 samen met zijn vader de line honours. De andere Nacra F17 verschijnt onder Franse vlag aan de start met misschien wel de Franse belofte voor 2016: Audrey Ogereau en Matthieu van Damme. Zij zullen in het mixed multihull-klassement een zware dobber hebben aan het ervaren duo Carolijn Brouwer en Wouter Samama, die op de F18 C2 varen. Bij de Spelen van 2008 vertegenwoordigde Brouwer onze zuiderburen als enige vrouw van het Tornadoveld.
Foto Eric van Staten

Tags: Last modified: 8 juni 2012
Sluiten