Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Zweedse Laser-zeilers steken Kattegat over

13:59

sylt team
v.l.n.r.: Pierre, Anders Karlsson, Henrik Eriksson, Holger Tidemand Claes Törnsten en Marcus
sylt team

v.l.n.r.: Pierre, Anders Karlsson, Henrik Eriksson, Holger Tidemand, Claes Törnsten en Marcus.

In augustus zeilden vier zeilers van het Zweedse Laser jeugdteam het Kattegat over. De Zweden deden 8 uur en 45 minuten over het 45 mijl lange traject. De video van hun prestatie is net klaar.

Anders Karlsson, Henrik Eriksson, Holger Tidemand en Claes Törnsten, zeilden van de Deense plaats Frederikshaven naar Göteborg in Zweden. Onafhankelijk van elkaar droomden ze ervan om het zeegat tussen Denemarken en Zweden per Laser over te steken. Bijgestaan door elkaar en door een rubberboot besloten ze de stap te wagen. “In je eentje is het moeilijk”, aldus Holger Tidemand. “Dus besloten we het met z’n allen te doen.”

Reservemast

Met een vrij stevige bakstagwind waren de omstandigheden ideaal. Na anderhalf uur varen brak de mast van Anders Karlsson. “We hadden een reservemast meegenomen in de rubberboot. Vervangen op volle zee met veel wind was niet makkelijk. Het duurde even voordat ik de trim weer op orde had”, zegt Karlsson.

Alle vier jongens maken deel uit van het Swedish Youth Laser Team, kortweg SYLT.

Tot de verbeelding

Langeafstandtrips met een Laser standaard zijn niet nieuw, maar spreken vaak tot de verbeelding. De bekendste tocht is waarschijnlijk die van de Australiër Michael Blackburn, die in 2005 de Bass Straat tussen Australië en Tasmanië over zeilde. Hij deed 13 uur over de 115 mijl lange oversteek. Ook in Nederland staan er regelmatig avonturiers op om met hun Laser een oversteek te wagen. Zo zeilde Michiel Pals in de zomer van 2011 van het Engelse Lowestoft naar Scheveningen. Hij deed negentien uur over de iets meer dan 100 mijl lange oversteek.

 

Tags: Last modified: 30 september 2013
Sluiten