Actueel, Nieuws

Zilver en goud voor Nederlandse zeilers

10:58

Op zaterdag 30 januari pakken de Nederlandse zeilers tijdens de wereldbekerwedstrijden in Miami twee gouden en twee zilveren medailles. Mandy Mulder en Coen de Koning winnen samen goud in de gemengde Nacra 17-klasse. Windsurfer Dorian van Rijsselberghe claimt het goud bij de mannen en Lilian de Geus de zilveren medaille bij de vrouwen. Ook Marit Bouwmeester gaat met het zilver naar huis in de Laser Radial. Rutger van Schaardenburg grijpt net naast het eremetaal en eindigt op een vierde plaats.

Mandy Mulder en Coen de Koning pakken goud

Mulder en De Koning Miami 16Mulder en De Koning zeilen een zeer sterk toernooi in Miami. Met name omdat dit het eerste evenement is dat het team weer voluit vaart na de sleutelbeenblessure van Coen de Koning. Het duo ging de hele week aan kop. Op de voorlaatste dag gaven ze de leiding uit handen, maar pakten die koppositie in de medalrace weer terug. Mulder en De Koning werden derde terwijl de concurrenten uit Australië en Zwitserland pas als zevende en negende over de lijn gingen.

“We hadden een hele spannende medalrace. Er was weinig wind, met veel drukverschillen op de baan. We hadden een goede start en lagen op kop bij de bovenboei,” zegt Mandy Mulder. “We wilden weinig risico nemen. Verloren daardoor wel op twee boten die harder gingen. We zagen dat de Australiërs een slechte start hadden. Dus er lagen kansen. Die derde plaats hebben we hard voor gevochten. Dat was precies genoeg om het goud te winnen. Daar zijn we heel blij mee. Vooral omdat we een tijdje niet samen hebben kunnen varen als gevolg van een gebroken sleutelbeen van Coen. We dachten een achterstand opgelopen te hebben. Maar in deze lichte condities, die we deze week gehad hebben, kunnen we nog heel goed mee komen. Dus we weten ook waar we wel aan moeten werken en komende maanden op weg naar de Spelen.”

Marit Bouwmeester Miami 2016Bouwmeester grijpt net naast het goud

In de afsluitende medalrace geeft Marit Bouwmeester het goud uit handen. Op de startlijn wordt Bouwmeester door de jury op het water bestraft met een penalty. In het veld van tien boten ligt Bouwmeester direct achterop. Bouwmeester zit wel haar grote concurrent Evi van Acker weer op de hielen, maar Van Acker weet zich goed los te varen. Bouwmeester heeft het nakijken en verliest daarmee het goud en moet zich tevreden stellen met zilver. Haar Belgische concurrente Evi van Acker eindigt dus met de gouden plak.

Van Schaardenburg geeft plak uit handen

Rutger van Schaardenburg Miami 2016Laserzeiler Rutger van Schaardenburg gaat lang aan de leiding deze week. Op de voorlaatste dag verspeeld Van Schaardenburg kostbare punten en zakt af naar een derde plaats in het klassement. In de afsluitende medalrace trekt de Nederlander aan het kortste eind. Van Schaardenburg raakt ook zijn bronzen uitgangspositie kwijt aan de Nieuw-Zeelander Meech.

Van Rijsselberghe goed voor goud

Dorian van Rijsselberghe heeft voorafgaand aan de medalrace al een behoorlijke voorsprong. De zevende plaats in de afsluitende race was voor Van Rijsselberghe goed genoeg voor goud. De Engelsman Dempsey wint de medalrace en claimt daarmee het zilver. Van Rijsselberghe’s trainingspartner Kiran Badloe eindigde op een vijfde plaats in het klassement.

Dorian van Rijsselberghe Miami 2016“Het ging niet heel makkelijk in de medalrace,” aldus Van Rijsselberghe. “Het was wel even werken. Gelukkig had ik wat punten voorsprong, dus ik kon wat lijden. Wij zijn naar Miami gekomen om lekker rondjes te varen. Natuurlijk wil je elke wedstrijd winnen. Niet alle toppers waren hier. Maar het is voor iedereen een belangrijke voorbereiding op de spelen. Want alles staat in het teken van de spelen, bij iedereen ligt daar de nadruk op en niemand loopt er de kantjes vanaf. Ik blijf nog twee weken in Miami en dan vertrekken we naar Israël voor het Wereldkampioenschap in Eilat van 20 tot en met 27 februari.”

Lilian de Geus zilveren medaille

Lilian de Geus Miami 2016Lilian de Geus gaat de hele week aan de leiding en surft een ijzersterke serie. Helaas moet De Geus uiteindelijk ook genoegen nemen met een zilveren medaille. Want zo voelde het wel. “Natuurlijk voelt het wel een beetje als goud verloren. De hele week aan kop gelegen en de gele bib aan gehad. Maar met de hele week ben ik heel tevreden. Het veld zat superdicht bij elkaar. En vlak voor deze wereldbekerwedstrijden hebben we een groot en zwaar trainingsblok gehad waarin ik veel progressie geboekt heb. Ook veel geleerd van de intensiteit en het matchracen in de medalrace. Dat ging ook goed. Een winddraaiing koste me uiteindelijk de kop waardoor de achterhoede weer helemaal naar voren kwam varen.”

Annemiek Bekkering en Annette Duetz Miami 2016 Nederlandse 49er dames niet in de prijzen

Annemiek Bekkering en Annette Duetz scoorden een negende plaats in de medalrace. Daarmee eindigt het Talentploegduo op een respectievelijke zesde plaats in het eindklassement. Nina Keijzer en Claire Blom plaatsen zich niet voor de medalrace en eindigden als 16e.

 

Tags: , , Last modified: 17 maart 2016
Sluiten