Actueel, Nieuws

Zeilvrachtschip Nordlys brengt cider uit Frankrijk

11:08

Het zeilende vrachtschip Nordlysis onderweg vanuit Frankrijk naar Nederland met een lading cider. Bijzonder aan dit transport is dat het geheel emissievrij is. Het schip is niet uitgerust met een verbrandingsmotor, maar is voor voortstuwing geheel afhankelijk van haar zeilen.

Zeilend vrachtschip Nordlys De verwachting is dat Nordlys woensdag 16 december in thuishaven Den Helder aankomt.

Jorne Langelaan, een van de oprichters van Fairtransport zegt: “Na het krachtige signaal van de klimaattop in Parijs dat het tijdperk van de fossiele brandstoffen ten einde loopt, kan men dit als het begin zien van de lange weg om alle transport emissievrij te krijgen”. Tevens voegt hij toe: “Tres Hombres heeft bewezen dat het mogelijk is op de trans-Atlantische route duurzaam te transporteren, Nordlys gaat het nu in Europa laten zien. Daarom stel ik alle importeurs, exporteurs en vrachteigenaren voor met Fairtransport ‘in zee te gaan’. Want de enige eerlijke manier van vervoer is met de wind!”

Houten vrachtschip

Nordlysis een houten vrachtschip welke de afgelopen twee jaar door een groep van meer dan 100 vrijwilligers in Den Helder gereed is gemaakt voor de duurzame vrachtvaart. Nordlys heeft al een heel leven achter zich. Ze werd oorspronkelijk in 1873 gebouwd als vissersschip in Yarmouth, op het eiland Wight in Engeland. In 1917 dook het schip op in de Noorse scheepsregisters. In Noorwegen was ze ‘s winters werkzaam in het transport van haring vanaf de visgronden en ‘s zomers in de vrachtvaart in de Noorse fjorden.

Volgens haar agent Fairtransport Shipping B.V. is ze momenteel niet alleen één van de weinige werkelijk duurzame vrachtschepen ter wereld, maar ook het oudste schip dat nog in de vrachtvaart werkzaam is. In de vloot van Fairtransport geldt ze als het tweede schip, na de schoenerbrik Tres Hombres welke al zes jaar rum, cacao, chocola en koffie ophaalt uit het Caribische gebied.

Het 25 meter lange schip heeft geen motor voor de voortstuwing en is voor het bedienen van de zeilen geheel afhankelijk van de spierkracht van haar negen bemanningsleden. De restauratie werd afgerond onder leiding van haar huidige schipper Lammert Osinga. Voordat hij het commando op Nordlys op zich nam was hij enkele jaren gezagvoerder aan boord van Tres Hombres.

Lading appelcider

De lading die Nordlys nu vervoerd, bestaat uit flessen appelcider van een organische producent uit Bretagne. Een gedeelte van deze lading is reeds in de Zuid-Engelse haven Brixham gelost. De rest van de lading is bestemd voor de in Den Helder gevestigde slijterij Van der Lem.

Tags: Last modified: 21 december 2015
Sluiten