Nieuws

Zeiler en hond na 3 maanden op zee gered

Overleven op regenwater en rauwe vis

13:18

Tim Shaddock en zijn hond zijn gered in de Pacific Ocean nadat ze regenwater dronken en rauwe vis aten. Fotocredits: Nine News

“Ik ben zó lang alleen geweest”, zegt de 51-jarige Australische zeiler Tim Shaddock. Samen met zijn hond Bella dobberde hij maandenlang midden op de Stille Oceaan rond op zijn catamaran Aloha Toa. Totdat een helikopter hem spotte. Ondanks de geslaagde reddingsactie blijven een aantal prangende vragen onbeantwoord. Waarom heeft hij bijvoorbeeld niet zelf om hulp gevraagd?

Overleven op zee

In april 2023 vertrok Shaddock vanuit het Mexicaanse La Paz naar Frans-Polynesië, een afstand van zo´n 2.000 nautische mijlen, oftewel 4-5 weken varen. Al na ruim een week kwamen ze in slecht weer terecht, waardoor hij en/of zijn boot niet meer in staat waren om de tocht voort te zetten. De felle zon zorgde ervoor dat Tim en Bella veel in de kajuit schuilden. Volgens Tim was ook zijn kookstel door het noodweer buiten gebruik geraakt en hadden ze onvoldoende eten en drinken aan boord. Hij collecteerde regenwater en ving vis, die ze vervolgens rauw aten.

Toevallige reddingsactie

De zeilboot werd afgelopen week gespot door een helikopter, die toevallig overvloog om tonijn te zoeken. De piloot liet een fles water aan boord van de catamaran achter, voordat hij terug naar de vissersboot vloog. Kort erna bracht een kleinere vissersboot Tim en Bella naar het moederschip die alle gevangen tonijnen naar de kust brengt. Op het visserschip Maria Delia kon Tim weer aansterken, voordat hij terug op Mexicaanse grond zou komen.

Robinson Crusoe

Shaddock had een lange baard en was zichtbaar vermagerd, bijna een kopie van de acteur Tom Hanks in Cast Away, een film gebaseerd op Robinson Crusoe. Naar eigen zeggen is hij gezond, net als Bella. “Ik ben door een zeer moeilijke tijd gegaan op zee, ik heb gewoon rust en goed voedsel nodig, want ik ben zolang alleen geweest”, zei hij in een video die de vissers van hem maakten.

Tim Shaddock zet voet aan wal in Mexico (fotocredits 9 News)

Gescheiden van schip en hond

Door de reddingsactie heeft Tim zijn schip midden op zee achter moeten laten. Maar erger nog, ook van Bella moet hij afscheid nemen. Mexico staat namelijk niet op de lijst van goedgekeurde landen om dieren te exporteren naar Australië. Gelukkig wilde een van de bemanningsleden van de vissersboot Bella wel adopteren. “Ze is Mexicaans en bleef me achtervolgen. Voor vertrek heb ik misschien wel drie keer geprobeerd om een thuis voor haar te vinden. Ze is een prachtig dier en ik ben gewoon dankbaar dat ze nog leeft.” Het nieuwe baasje beloofde aan Shaddock dat hij goed voor haar gaat zorgen.

Redding nabij

Ondanks dat de zeiler gered is en in goede conditie verkeert, blijft het onduidelijk wat er nu precies gebeurd is. Volgens Skynews zorgde de storm dat de boot zonder elektronica en communicatie kwam te zitten, waardoor hij geen noodoproep kon doen. Maar tijdens een interview aan Nine News vertelde hij tweemaal daags contact met zijn zus te hebben, via zijn Garmin Inreach satelliettelefoon, gedurende de tijd op zee.

Ook is het vooralsnog niet helemaal duidelijk of de zeilen en tuig beschadigd waren geraakt. Tot slot is het onbekend hoe de weerscondities waren, waardoor hij in eerste instantie in de problemen kwam en vervolgens geen voortgang meer maakte om koers te houden of desnoods terug naar de Mexicaanse kust te keren.

Hoe dan ook, blijkbaar raakte de zeiler dusdanig uitgeput dat hij de redding nabij was.

Door: Greetje Tops, Sailing Black Moon

Tags: Last modified: 3 januari 2024
Sluiten