Wereldzeilen

Correspondent overzee: 30 jongeren trappen wereldreis Clipper Stad Amsterdam af

Gelijke kansen op de arbeidsmarkt voor 30 jongeren

11:35

30 jongeren klaar voor vertrek (c)ClipperStadAmsterdam

Clipper Stad Amsterdam, één van de meest iconische zeilschepen ter wereld, is begonnen aan een twee jaar durende wereldreis. In oktober ging de eerste etappe van Amsterdam naar Porto van start met naast de vaste crew, een bijzondere groep van 30 jongeren. Ze zijn nu net uit Lissabon vertrokken. 

De wereldreis van de Stad Amsterdam staat in het teken van kansengelijkheid, diversiteit en inclusie. Het vertrek uit Amsterdam met juist deze 30 jongeren aan boord is dan ook geen toeval. De reis, ondersteund door o.a. Van Lanschot Kempen, Randstad en Gemeente Amsterdam, heeft tot doel te laten zien dat iedereen een unieke bijdrage kan leveren en iedereen talenten heeft die ertoe doen.

Nieuwe vaardigheden leren

Andi Manser (kapitein Clipper Stad Amsterdam): Tijdens de reis zullen de deelnemers niet alleen nieuwe vaardigheden leren, maar ook blijvende herinneringen creëren en vriendschappen voor het leven smeden. Deelnemers van deze jongerenreizen groeien in zelfvertrouwen omdat ze zichzelf hebben uitgedaagd, grenzen hebben verlegd, en ieder voor zich een onmisbare rol in het team heeft vervuld. Deze ervaring nemen ze mee van boord, voor de rest van hun leven. Het is heel inspirerend, en ik ben er dankbaar voor dat wij als crew van de Clipper Stad Amsterdam hier een bijdrage aan mogen leveren.”

Clipper Stad Amsterdam op zeil (c)ClipperStadAmsterdam

Ervaren bemanning

De bemanning van de Clipper Stad Amsterdam bestaat uit 20 tot 30 ervaren zeelieden en enkele jonge zeelieden in opleiding, afkomstig uit soms wel tien verschillende landen. De voertaal is daarom Engels. Alle posities zijn dubbel bezet. Een deel werkt aan boord, terwijl het andere deel dan met verlof is. Alle crewleden zijn niet alleen capabel om met de Stad Amsterdam te zeilen, maar hebben ook een grote passie voor het schip. Een kapitein stuurt samen met drie officieren de bemanning aan.

Wereldreis van 2 jaar

Na een jaarlijks onderhoudsbeurt in Lissabon is de Clipper Stad Amsterdam klaargestoomd om de Atlantische Oceaan over te steken. Bij aankomst wordt het schip vooral ingezet als luxe cruise om tussen de Caribische eilanden in te varen. Via het Panamakanaal wordt de route over de Stille Oceaan vervolgd met tussenstops in onder andere San Francisco, Honolulu, Tokyo en Australië. Via de Indische Oceaan naar Singapore en Kaapstad. En tot slot via de Atlantische Oceaan weer terug richting Europa. Op 20 augustus 2025 zal de Clipper Stad Amsterdam haar thuishaven weer binnenvaren, ter ere van de 750ste verjaardag van Amsterdam en om de SAIL 2025 als vlaggenschip in te luiden. 

Clipper Stad Amsterdam onder voltuig (c)ClipperStadAmsterdam

Over Clipper Stad Amsterdam

Clipper Stad Amsterdam vaart sinds 2000 over de wereldzeeën. Het schip biedt unieke zeilervaringen en heeft talloze bestemmingen over de hele wereld bezocht. Gebouwd als werkgelegenheidsproject voor jonge werklozen en schoolverlaters onder begeleiding van ervaren vakmensen, om zo kennis op te doen die hen later op de arbeidsmarkt een goede start biedt. Sindsdien hebben honderden jongeren meegevaren op de Clipper. Jongeren die elkaar niet kennen, en samen het schip leren varen en belangrijke (soft) skills leren om een vliegende start te maken op de arbeidsmarkt. 

Mogelijkheden voor bedrijven

Naast de impactvolle jongerenreis, biedt de wereldreis ook mogelijkheden aan bedrijven om zakelijke evenementen aan boord te organiseren in iconische wereldsteden aan als Tokio, Shanghai, Sydney, Mumbai, Kaapstad, New York en Londen. Ook kunnen avontuurlijke reizigers en fans van de Clipper gedeeltes van de wereldreis meevaren voor een onvergetelijke zeilvakantie. Meer informatie: www.stadamsterdam.com

Tekst en beeld Greetje Tops

Tags: , Last modified: 7 december 2023
Sluiten