Nieuws

Navigeren door een oerwoud van waterplanten

Met de nieuwe waterplantenapp Waterplant.nu

22:31

Een website waarbij de hoeveelheid waterplanten precies wordt weergegeven op een kaart, is 23 juni gelanceerd: Waterplant.nu. Waarom is deze website (die ook beschikbaar is als app op de telefoon) ontwikkeld?

Nadelen

Hoewel waterplanten voor helder en schoon water zorgen, is niet iedere zeiler even blij met het wier onder de boot. Zo kunnen lange waterplanten, zoals fonteinkruid, in de schroef terecht komen of blijven hangen achter het roerblad, de kiel of het zwaard. De roep om waterplanten op grote schaal structureel te maaien wordt dan ook steeds sterker, meldt Rijkswaterstaat.

Omdat niet alle waterplanten gemaaid kunnen worden, is er nu een webapp ontwikkeld. De gebruiker kan zien waar de waterplanten zich bevinden. Deze informatie wordt dagelijks vernieuwd en laat ook de hoeveelheid waterplanten zien.

Slechte ervaring met waterplanten

Mats Groen (25) is havenmeester in Hoorn. Hij merkt de gevolgen van de waterplanten als geen ander. Hij noemt de ontwikkeling een grote ellende. “Steeds minder mensen kiezen ervoor om onze haven binnen te varen.” Groen ziet regelmatig dat zeilers in zijn haven het fonteinkruid onder de boot vandaan moeten halen, dit gaat met veel moeite. Ook ziet hij de omzet van omliggende havens achteruitgaan. Hij hoopt dat steeds meer mensen de app mogen ontdekken, want het is goed te doen om naar Hoorn te komen, mits je de goede route weet.

Een van de redacteuren van Zeilen merkt de hoeveelheid fonteinkruid.

Een tochtje van Hoorn naar Monnickendam leverde deze vondst op

Essentieel?

Dat zegt ook Michiel Verhofstad noemt waterplanten essentieel. Hij promoveerde in 2017 met een proefschrift over waterplanten in het Markermeer. Zo bieden waterplanten: “Voedsel voor ongewervelde dieren, vissen en watervogels. Waterplanten zijn ook een woonplaats voor tal van kleine onderwaterdiertjes. Onderwaterplanten leveren ook belangrijke ecosysteemdiensten voor de mens, zoals: het behoud van helder water. Ze gaan de groei van (blauw)algen tegen en zorgen ervoor dat het water schoon blijft.”

Rijkswaterstaat meldt dat waterplanten alleen in sommige situaties worden gemaaid. Ook mogen: “Gebruikers van de rijkswateren, als zij hinder ondervinden, zelf de waterplanten maaien. Mits ze zich houden aan de instructies die Rijkswaterstaat heeft vastgelegd in de Handreiking Waterplanten Maaibeheer.” Rita Braam van Gastvrije Randmeren vertelt dat er nu alleen gemaaid wordt op plekken waar het echt niet anders kan, bijvoorbeeld op plekken waar regelmatig zeilraces zijn.

Nieuwe website en app

De webapp Waterplanten.nu geeft de waterrecreant en watersporter een beeld van de zones waar gevaren kan worden en waar je hinder kunt verwachten. De webapp geeft ter plekke de waterplantsituatie weer voor het hele gebied onder de Houtribdijk tot aan het Ketelmeer. Rita Braam legt uit: “Vanaf nu kan de zeiler op ieder moment (zowel online als offline) informatie opzoeken over de aanwezigheid van waterplanten. De delen die gemaaid zijn, zie je per vierkante meter direct in de app.”

Waterplant.nu

Het is een geodata gedreven app die de kans kleiner maakt dat je tijdens het varen verzeild raakt in waterplanten. De app simuleert dagelijks de dynamiek van groei en afsterven van overlast gevende waterplanten. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van data uit de 3-jaarlijkse planteninventarisaties van Rijkswaterstaat. Net als gegevens uit luchtopnames die sinds 2018 jaarlijks worden uitgevoerd.

Het fonteinkruid verdwijnt er niet door, maar de webapp kan wel helpen bij het vinden van de juiste route.

Last modified: 12 juli 2022
Sluiten