Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Zeilen met vreemden

16:38

Joost Huider

Joost Huider (50) kan zijn 30ft Dufour Arpège makkelijk alleen varen, maar hij vindt het ook leuk om met anderen te varen. Die vindt Huider via SOS-Holland, waar hij al 15 jaar lid is. “Ik vind het niet eng om onbekenden mee te nemen. Iedereen heeft eenzelfde passie voor het zeilen. Ik heb maar één keer gehad dat iemand mij niet lag, verder gaat het altijd goed en is het enorm gezellig.”

Kosten

De vereniging telt 100 leden, waarvan ongeveer 37 een eigen boot hebben. “Het idee is dat de opstappers, de schipper vrij houden van kosten. Zij betalen dus het havengeld en de lunch. Lid worden van SOS kost maar een paar tientjes per jaar en we zijn geen charterclub. Het gaat echt om de passie voor het zeilen.”

Verrassing

De leden zitten door heel Nederland, van Zeeland tot in Friesland en vinden elkaar via internet. “Je kunt op een intern forum aangeven, wanneer je weer gaat zeilen met je boot, vervolgens kunnen mensen zich aanmelden. Als ik een weekend ga zeilen is het altijd een verrassing wie er aan boord komt. Maar als je al lang meedraait, dan ken je wel veel mensen binnen de club.”

Niet iedereen kan altijd maar zomaar mee met Joost. “Als ik een weekend een rondje Noord-Holland doe, dan wil ik wel mensen met zeilervaring voor het stuk van de Noordzee en de Waddenzee. En stel je gaat twee weken op vakantie, dan moet het ook een beetje klikken, want je brengt samen op een kleine ruimte door. Dan ga ik eerst een weekendje varen, om elkaar iets beter te leren kennen.”

Boot van Joost Huider

Onderhoud

Opstappers hebben diverse redenen om zelf geen boot te hebben. “Sommigen proeven net en zijn nog niet toe aan een boot. Bij andere speelt geld of tijd een rol. Het aanschaffen van een schip is niet het moeilijkste, het onderhouden kost de meeste moeite. Dat merk ik zelf met mijn boot.” Zijn semi klassieker uit 1972 ruilde hij acht jaar geleden in tegen zijn Dehler Sprinta. “De Arpège heeft een eigenwijze inrichting, puur gemaakt op goed varen op zee. Volgens de folder zijn er zes slaapplekken, maar dan moet je wel heel veel van elkaar houden. Ik neem maximaal drie mensen mee.” Hij heeft zijn schip helemaal opgeknapt. “Ik had wel eens spijt, want er moest echt heel veel aan gebeuren. Maar nu ben ik hartstikke trots dat ik deze zeilboot kan varen.”

Singles

SOS-Holland is geen vereniging voor singles of om te daten. “Het doel is zeilen, maar natuurlijk zijn er wel borrels in de haven. En wanneer we een evenement hebben met meerdere boten, dan begint de steigerborrel al vroeg. Gezelligheid speelt zeker een rol, maar het hoofddoel blijft zeilen.”

Wie meer wil weten over de vereniging: www.sos-holland.nl

Lijkt het u wat om te zeilen met vreemden? Reageer op het forum! https://www.zeilen.nl/watersportforum/waar-vaar-je-mee/zeilen-met-vreemden#p984712 

Tags: Last modified: 23 april 2013
Sluiten