Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Wachttijden bij sluizen door droogte

13:29

voorsluisotterndorfDe pleziervaart in Nederland krijgt steeds meer last van de aanhoudende droogte. Verschillende waterschappen in Oost- en Zuid-Nederland voeren een zogenoemde schutbeperking in, wat inhoudt dat de sluizen minder vaak open gaan.

Dat kan leiden tot wachttijden van zeker twee uur voor recreatieschippers. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de sluis in de Oude IJssel naar Doesburg, zo verwacht waterschap Rijn en IJssel. Ook waterschap Groot Salland waarschuwt voor lange wachttijden bij sluizen in de Overijsselse Vecht bij Dalfsen en Vlisteren.

Een schutbeperking is nodig als het waterpeil flink is gedaald. Het vaak openen en sluiten van de sluisdeuren brengt dan te veel schade toe aan oevers en waterbodem.

Kanovaarders en waterfietsers moeten er ook rekening mee houden dat sommige kleine watergangen helemaal niet meer bevaarbaar zijn. Beekjes en ondiepe riviertjes zijn drooggevallen en op andere plekken is de stroming uit het water. De waterbeheerders adviseren schippers om de actuele waterberichten van Rijkswaterstaat te raadplegen voordat zij op pad gaan.

Tags: Last modified: 24 juli 2013
Sluiten