Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Vuurschepenrace met ruim vijftig boten van start

10:05

Vuurschepenrace

Vlak voor de start van de Vuurschepenrace 2013, onderdeel van de Delta Lloyd North Sea Regatta, staat de teller op 52 voorinschrijvingen. Dinsdagavond 7 mei om 19.00 uur zal voor de Haagse kust het eerste startsignaal klinken voor de 110 mijl lange overtocht naar het Engelse Harwich. Met de huidige weersverwachting zal deze Vuurschepenrace geen recordbreker worden.

Naar verwachting zal de noordnoordoostenwind aan het begin van de avond zwak tot matig zijn. Gedurende de nacht gaat het steeds minder waaien en draait de wind langzaam naar het zuidwesten. “Er wordt hier in de wandelgangen al gevraagd of er in de vaargeul geankerd mag worden”, aldus wedstrijdleider Edwin Lodder vanuit het Regatta Office in Scheveningen. In de vroege ochtend zal de vloot voor de Engelse kust nagenoeg tot stilstand komen bij een verwachte windsnelheid van twee knopen, die daarna vervolgens geleidelijk weer toeneemt tot ongeveer dertien à vijftien knopen.

Zware dobber
In 2012 pakte Baraka GP Ker 40 van schipper De Graaf de line honours en de overallzege in de IRC. Dit jaar zijn ze er weer bij en zullen ze een zware dobber krijgen aan Pleomax Volvo Open 60 van Harm Prins.

Doublehanded populair
De doublehanded klasse laat een duidelijke verandering ten opzichte van andere jaren zien. Voorheen verschenen er misschien twee tot drie duo’s aan de start. Nu zijn dat er elf.

Internationale allure
Het inshore programma van de Delta Lloyd North Sea Regatta 2013 kent een sterke internationale uitbreiding. Allereerst doet de Gazprom Swan 60-klasse met vijf tot zes nieuwe 60-voeters Scheveningen aan. Met aan boord zeilers uit het professionele circuit, zoals de America’s Cup. Vanuit de olympische hoek is de nieuwe mixed multihull Nacra 17-klasse toegevoegd. Naar verwachting zal een deel van het deelnemersveld van de Delta Lloyd Regatta eerst voor de Haagse kust in actie komen. Dit ter voorbereiding op het allereerste WK Nacra 17 dat in juli in Scheveningen plaatsvindt.
In het pinksterweekend van 17 tot en met 20 mei zeilen ruim 400 teams wedstrijden voor de Scheveningse kust. Verschillende disciplines doen hieraan mee: scherpe jachten, huidige en voormalige olympische klassen, eenheidsklassen, catamarans en open boten.

Surf voor meer informatie naar www.dlnsr.nl

Tags: , Last modified: 8 mei 2013
Sluiten