Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

VOR: Groupama wint mentale slag

00:01

Lisbon inport race - Volvo Ocean Race 2012

Lisbon inport race - Volvo Ocean Race 2012De gemoederen lopen het Volvo Ocean Race dorp in Lissabon zijn na de InPort races van 9 juni 2012 hoog op. Groupama won de mentale slag om het leiderschap en breidde haar voorsprong verder uit naar 189 punten. Lisbon inport race - Volvo Ocean Race 2012De gemoederen lopen het Volvo Ocean Race dorp in Lissabon zijn na de InPort races van 9 juni 2012 hoog op. Groupama won de mentale slag om het leiderschap en breidde haar voorsprong verder uit naar 189 punten.

Dure straf
Telefonica, vooralsnog tweede,  zeilde vandaag een dramatische race. Met een penalty voor juiste koers vlak na de start liep het team direct een forse achterstand op. Hoewel schipper  Iker Martinez het pertinent oneens was met de beslissing van de juryboot een penalty uit te delen, accepteerde hij op het water een dure straf.  Het bezorgde hem, tezamen met een gebroken genakerval de allerlaatste plaats.

Diepe slag
Onverwachte opkomer was in het laatste rak van de race schipper Ken Read met  Puma. Door een goede, diepe slag  aan de noordkant van de rivier liep het team in de laatste minuten Camper, die de tweede plek dominant innam gedurende het eerste deel van de race, voorbij. Actie in de historische haven van Lissabon

De Volvo Ocean Race Crew houdt haar vingers na deze racedag nog krampachtiger gekruist dan voorheen. Nu het einde nadert en de vier beste teams zo dicht bij elkaar liggen wakkert het gevoel dat de race in de InPort races van het eindstation Galway beslist gaat worden nog sterker aan.  Onder de bemanningen wordt gefluisterd dat de eindstrijd zal gaan tussen Frank Cammas aan boord van Groupama en Ken Read met Puma.

Spanning
Morgen begint leg 8 via de Azoren over de Golf van Biskaje naar Lorient, thuiswater voor Groupama. Het lijkt er op, dat de wedstrijd tot het einde toe spannend blijft.

Lisbon inport race - Volvo Ocean Race 2012

Nynke Plaatsman is in Lissabon en volgde vandaag de InPort Races op de voet. Zij stuurde het bovenstaande bericht en laat verder weten: “De sfeer onder de crews liet een goede wedstrijdmentaliteit zien. Spannend, eventjes wat advocaten, maar vooral eensgezind over het feit dat dit wel een ‘ocean race’ moet blijven en niet ‘inports’ uitgevochten moet worden.. Toch gaat dat waarschijnlijk gebeuren.”

 

Overall tussenstand:

1 Groupama (France) 189 points,

2 Telefonica (Spain) 181,

3 Puma (U.S.) 176,

4 Camper (Spain/New Zealand) 166,

5 Abu Dhabi 107,

6 Team Sanya (China) 34

www.volvooceanrace.com

Foto’s: Ronald Koelink

 

Tags: Last modified: 10 juni 2012
Sluiten