Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

VOR Puma-crew zeilt J-Klasse Hanuman

11:36

Hanuman boeg

Vandaag, 28 maart, begint de St. Barths Bucket regatta. Dit zeilfeestje  waaraan 35 superjachten deelnemen duurt drie dagen en trekt altijd grote aandacht van de wereldpers. Dit jaar staan er voor het eerst sinds 76 jaar weer vijf J-Klasse schepen aan de startlijn. Eén daarvan, de replica van Endeavour II genaamd Hanuman, wordt gezeild door de professionele bemanning van Il Mostro en Mar Mostro, de 2008-2009 en de 2011-2012 Volvo Ocean Race boten van team Puma. Schipper Ken Read heeft zijn team van over de hele wereld bij elkaar gescharreld om het de vertrouwde bemanningen van de tegenstanders moeilijk te maken.

 

Achtervolgingsrace
eDe schepen zijn ingedeeld in vier klassen waarvan alleen de J-Klasse een conventionele vlootstart aanhoudt. De drie andere klassen zijn naar lengte ingedeeld en van klein naar groot genaamd  ‘Les Gazelles de Mers’, ‘Les Mademoiselles des Mers’ en ‘Les Grandes Dames des Mers’. Deze klassen starten na elkaar in een zogeheten achtervolgingsrace op handicap. Dit houdt in dat het schip met de slechtste handicap als eerste start. Van te voren is aan de hand van de handicap uitgerekend hoeveel seconden daarna de volgende deelnemer mag starten. Wanneer twee schepen dezelfde handicap hebben starten ze dus tegelijkertijd. Door deze startvolgorde zouden alle schepen theoretisch tegelijk over de finish moeten komen. Gelukkig is niet alleen bootsnelheid de doorslaggevende factor en zal het naar mate de wedstrijden vorderen steeds spannender worden.

De J-Klasse is tijdens de wedstrijden live te volgen via een track en trace website: http://www.tractrac.com/index.php?page=eventpage&id=279

Foto’s: Shirley O’Hara Falcone & ANP

Tags: , Last modified: 28 maart 2013
Sluiten