Actueel, Nieuws

Vendée Globe: Thomson maakt inhaalslag

13:04

De tiende dag van de Vendée Globe. Met dinsdagochtend nog 230 mijl te gaan tot de evenaar is de Brit Alex Thomson gestegen naar de derde plaats. Ondertussen worstelt Zbigniew ‘Gutek’ Gutkowski met zijn stuurautomaat.

Alex Thomson aan boord van Hugo Boss is twee plaatsen gestegen in het klassement. Hij maakte in de afgelopen 24 uur bijna 80 mijl goed op zijn tegenstanders. Met de doldrums in het vooruitzicht is de strijd echter verre van gestreden. Vincent Riou (PRB) ligt vierde en heeft slechts een achterstand van drie mijl op Thomson. Ook Bernard Stamm (Cheminées Poujoulat), Francois Gabart (MACIF) en Jean-Pierre Dick (Virbac Paprec) zitten Thomson op de hielen. Armel Le Cléac’h (Banque Populaire) ligt momenteel eerste en heeft een voorsprong van 25 mijl op het groepje van vijf directe achtervolgers.

Problemen
Op meer dan 1600 mijl afstand van Le Cléac’h zeilt de Pool Zbignieuw ‘Gutek’ Gutkowski (ENERGA). Gutek voer op zaterdag 17 november onder gennaker in lichte wind, toen zijn stuurautomaat weigerde. Een Chinese gijp volgde en de gennaker wikkelde zich om het voorstag. Terwijl Guteks team aan land broedt op een oplossing voor het softwareprobleem van zijn stuurautomaat, koerst hij oostwaarts.

Wachten op een lagedrukgebied
Gutek heeft een duidelijk plan: “Afgelopen nacht kwam ik uit de windstiltes. Met een snelheid van 15-17 knopen en een zuidwestelijk briesje. Dinsdagochtend krijgen we een koufront met regen en squalls met wind tot 30 knopen. Op dat front groeit dan een nieuw lagedrukgebied, waar meer wind in zit. Nu zeil ik dus oost, zodat ik hierna zonder veel moeite zuidoostelijk kan koersen.” (MvS)

GPS-tracker Vendée Globe: http://tracking2012.vendeeglobe.org/en

Tags: , Last modified: 20 november 2012
Sluiten