Nieuws

Vendée Globe-koploper rondt Kaap Hoorn

16:51

Vendée Globe-koploper Yannick Bestaven (Maître CoQ IV) heeft vandaag, zaterdag 2 januari om 13.42 UTC, Kaap Hoorn gerond. Met een voorsprong van 160 mijl op Charlie Dalin (Apivia) zeilde Bestaven indrukwekkend snel door forse condities van meer dan 30 knopen wind en torenhoge golven – de zwaarste depressie in de race tot nu toe. Het was voor de 48-jarige Fransman uit La Rochelle de eerste keer dat hij de beruchte kaap rondde. Hij zeilde er op zo’n 85 mijl vandaan voorbij.

Aan land met Sir Robin Knox-Johnston

Een rustige zee bij Kaap Hoorn is zeldzaam, maar het bestaat. In onderstaande video met samengestelde fragmenten uit het BBC 2  tv-programma Top Dogs uit 2009 is te zien hoe Robin Knox-Johnston, 40 jaar na zijn eerste ronding van Kaap Hoorn, er voor het eerst van zijn leven aan land gaat. Knox-Johnston was de enige deelnemer die in 1969 de finishlijn haalde tijdens de eerste non-stop zeilwedstrijd om de wereld en voorloper van de Vendée Globe; de Golden Globe Race.

Met de twee avonturiers John Simpson en Ranulph Fiennes en een cameraploeg als bemanning zeilen Robin Knox-Johnston en Skip Novak met diens zeilschip Pelagic vanuit het Beaglekanaal rond de kaap. Er staat veel wind en de bemanning heeft het zwaar, tot de wind afneemt en ze iets kunnen doen waar maar weinigen de kans toe krijgen; aan land gaan van Kaap Hoorn. Knox-Johnston, die nooit gedacht had nog eens rond de kaap te zeilen, omschrijft het als “een plek van legendes, romantiek en veel angst”.

Meer Vendee Globe-nieuws vind je hier.

Omslagfoto: (c) Luis Alejandro Bernal Romero

Tags: , , , , Last modified: 2 januari 2021
Sluiten