Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Vendée Globe: Acciona 100% ecologisch

10:51

Waar andere boten tijdens de race 4000 liter brandstof verbruiken, wekt de Acciona energie op uit de elementen van de natuur: water, wind en zon.
Een van de deelnemende boten in de Vendée Globe Race is de Spaanse Acciona, een boot die volledig haar eigen energie verzorgt. Waar andere boten tijdens de race 4000 liter brandstof verbruiken, wekt de Acciona energie op uit de elementen van de natuur: water, wind en zon.

Om deze boot te bouwen heeft het team drie jaar uitgetrokken voor onderzoek en ontwikkeling. De boot moet zelf energie kunnen produceren, opslaan en gebruiken. Hierdoor zijn geen mechanische en elektronische apparaten meer noodzakelijk. Schipper Javier ‘Bubi’ Sansó heeft veel solozeilervaring: hij is twintig keer de Atlantische Oceaan overgestoken, waarvan vijf keer solo. Daarnaast is hij een ervaren wedstrijdzeiler. Hij heeft onder andere drie keer de Transat Jacques Vabre Race gevaren en werd vierde in het klassement van de meest recente Barcelona World Race. Maar het belangrijkste voor dit project is dat Sansó gespecialiseerd is in energie opwekken door middel van de elementen uit de natuur.

Voor Sansó is het niet de eerste keer dat hij de Vendée Globe zeilt; in 2000 verscheen hij ook al aan de start. Deze keer is het geen persoonlijke missie, maar gaat het om de boot. Maar uiteraard is het ook zijn droom die uitkomt.

Foto: Jesús Renedo/Acciona

In deze video worden de systemen om energie op te wekken getoond.
http://www.youtube.com/watch?v=YaI16dRW-U8

Tags: , , Last modified: 9 november 2012
Sluiten