Actueel, Nieuws

Van Schaardenburg stijgt in klassement

19:27

Laser-zeiler Rutger van Schaardenburg wint donderdag 3 maart twee van de drie wedstrijden op het EK. Van Schaardenburg staat nu negende in het algemeen klassement. Een plaats achter zijn teamgenoot Nicholas Heiner. Bij de vrouwen in de Laser Radial klasse gaat Marit Bouwmeester aan de leiding. Op vrijdag 4 maart valt de beslissing in het Spaanse Gran Canaria.

Rutger van Schaardenburg“Een geweldige eerste dag in de gold fleet met een vierde en twee eerste plaatsen,” aldus Van Schaardenburg. “Dit brengt me terug in de top tien. Ik doe weer mee. Er is nu genoeg om voor te vechten morgen. Spannend!”

Heiner zakt wat terug

Nicholas Heiner zeilde donderdag naar een vijfde, 28e en 17e plaats. Heiner: “Een zeer lastige dag vandaag. Veel mensen met hoge scores ik vaar er ook één. De mensen die vandaag het meeste risico namen in hun route kwamen het beste weg. Hoe meer je naar het midden van de baan voer hoe moeilijker het was. Ik lag er wel bij maar miste vandaag een hoop snelheid, zeker voor de wind. Dat zorgt ervoor dat ik er net niet lekker bij kwam elke keer en dat kost punten vandaag. Als we morgen dezelfde omstandigheden hebben moet ik misschien meer risico nemen en de buitenkanten opzoeken.” Nicholas Heiner

Marit Bouwmeester

Bouwmeester kende een wisselvallige dag met een tiende, 26e en vierde plaats. Bouwmeester gaf de volgende reactie: “Ik had twee keer een slechte start. Niet scherp. Ik wist dat het beter moest in die laatste race. Dat lukte, ik doe nog mee.”

Haar coach Jaap Zielhuis voegt daaraan toe: “Marit wilde twee keer helemaal links starten. Dat is risicovol en betaald alleen als je die start perfect uitvoert. Dat lukte niet en Marit kwam moeizaam terug in de race. In de voorrondes is dat makkelijker, maar in de gold fleet met de olympisch kampioen onder je bijvoorbeeld dan moet het scherper. Ze heeft zichzelf streng toegesproken tussen race twee en drie. De start daarna was scherp en goed en ze zeilde een hele goede race.”

Tussenklassement Laser

1. Hermann Tomasgaard, NOR, 47 pnt.
2. Jesper Stalheim, SWE, 49 pnt.
3. Julio Alsogaray, ARG, 53 pnt.
8. Nicholas Heiner, NED, 73 pnt. 
9. Rutger van Schaardenburg, NED, 76 pnt.

Tussenklassement Laser Radial

  1. Marit Bouwmeester, NED, 24 pnt.
  2. Josefin Olsson, SWE, 25 pnt.
  3. Lijia Xu, CHN, 33 pnt.

  14. Daphne van der Vaart, NED, 101 pnt. 
  36. Maxime Jonker, NED, 159 pnt.

Bekijk hier alle alle resultaten 

Fotografie: Thom Touw

Tags: , Last modified: 17 maart 2016
Sluiten