Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Vaarseizoen Scheveningen stralend geopend

09:51

Het vaarseizoen in Scheveningen is donderdag 25 april onder leiding van Tall Ship Minerva geopend. Het was pas de derde keer dat het seizoen officieel geopend wordt.

De Minerva vaart Scheveningen uit

De Minerva vaart Scheveningen uit

“Drie jaar geleden hebben we een aantal hoge ambtenaren en wethouders uitgenodigd aan boord, om ze kennis te laten maken met de haven en ons schip”, vertelt eigenaresse Katja Kapteijns van de Minerva. Dat leek de andere schepen in de haven ook wel wat, dus vorig jaar werd er een feestelijk evenement van gemaakt aan de kade. “Dit jaar gaan we voor het eerst varen. Aan de kade liggen is leuk, maar varen geeft natuurlijk pas echt een goed beeld van de schepen.”

KNRM

Voorzitter Jautze van de Jachtclub Scheveningen mocht de vlag hijsen ter ere van de opening. De jachtclub bestaat dit jaar 40 jaar en gaat zich inzetten om de KNRM in Scheveningen op de kaart te zetten. “We willen dat deze organisatie zichtbaarder wordt. Het is een geen commerciële club, die zich inzet voor de veiligheid. Daar geven wij graag onze steun aan.”

Voorzitter Jautze hijst de vlag

Voorzitter Jautze hijst de vlag

Op het water mochten de gasten, voornamelijk mensen met een eigen bedrijf in de haven, genieten van een tochtje met een snelle RIB van de RIB School, een presentatie van een ‘duiker in nood’ van Get Wet, een presentatie van de Zeezeilschool en natuurlijk vooral genieten van het zeilen aan boord van de Minerva.

Katja Kapteijns

Katja vertelt aan boord dat de driemaster Minerva werd gebouwd als vrachtschip, maar dat ze niet meer kon concurreren met andere vrachtschepen. Aangezien de imposante aanschouwing van het Tall Ship, snapt niet iedereen dat. Totdat het zeilschip langs een modern vissersschip vaart dat huizenhoog boven de Minerva uitsteekt. Dan wordt het de aanwezigen opeens duidelijk wat schaalvergroting inhoudt. Aan boord zijn twee Amerikanen en ze kijken hun ogen uit. Dit kennen ze niet uit Texas. “It’s beautiful!”

Het is prachtig weer op zee

Het is prachtig weer op zee

Aandacht voor schepen

De weergoden worden op zee door iedereen geprezen, want het is stralend weer. De zeilen worden gehesen, de motor gaat uit en iedereen geniet aan boord. Precies zoals Katja in gedachten had: “We willen meer aandacht voor de schepen in de haven. Dat krijg je niet met alleen een persbericht of een feestje op de kade. We hopen dat met deze vaartocht, de bedrijven meer oog voor ons krijgen.”

De Minerva op zee

De Minerva op zee

Aandacht voor schepen krijgen, is gelukt. De gasten zijn na afloop vol lof over de vaartocht en hebben duidelijk een plekje in hun hart vrij gemaakt voor de schepen in de haven. Sommigen hebben het er zelfs over dat ze zeillessen willen gaan nemen. Wanneer de gasten van boord gaan, staat Katja stralend naast de loopplank:  Het was een geslaagd evenement.

Prachtig zeilen op de Noordzee

Prachtig zeilen op de Noordzee

Tags: , , , Last modified: 28 april 2013
Sluiten