Nieuws

Twirre blog VIII: Ze is niet crème, ze is gewoon wit!

Alle kracht was verloren en ik klom de steiger op als een zak aardappelen

11:11

Het heeft iets verdrietigs een haven vol boten op de wal. Veel met kale buikjes, anderen met nog allerlei dode zeemonsters als stille getuigen van een prachtig seizoen. Het is koud, guur en je voelt het vriezen tot in je botten. We zijn de enigen op de haven vandaag, behalve dan de havenmeester die een gezellig praatje komt maken.

Wij krijgen vandaag een training van Renskib. We hadden de laatste tijd veel van hun voor- en na foto’s gezien en aangezien Twirre echt smerig is, waren we nieuwsgierig geworden. Dus zo staan wij hier, naast Twirre, in de ijzige kou tussen allerlei schepen in winterslaap, vol verwachting.

Niet crème maar wit

Ik heb een hele fijne winterjas. Eentje waar trots een label in staat ‘-20 Celsius’. En dat klopt wel. Deze jas is echt ontzettend warm. Misschien wel te warm. Dus mijn lichaam heeft geen last van de kou. Mijn gezicht, handen en benen echter beginnen gedurende de training langzaam uit te schakelen door het stilstaan en braaf luisteren. Alsof het bloed dikke stroop is geworden. “Kom even op de steiger, dan laat ik zien hoe je de poetsmachine gebruikt,” zegt Chris. Nou ben ik superlenig. Echt waar, maar alle kracht was verloren en ik klom de steiger op als een zak aardappelen en hing aan de rand waardoor de hele steiger een helling aannam waar menig zeilboot van zou kapseizen. Vreselijk gênant. Echt nuttig was ik ook niet meer. Maar desondanks is er door iedereen hard gewerkt. Shampoo, gelcoat-cleaner, rubbing compounds, en sealer later staan we met grote verbazing naar Twirre te kijken. Ze is niet creme, ze is gewoon wit! En de glans, wauw… dat de oude dame uit 1975 het nog in haar had. Ongelofelijk. Wat kun je toch opnieuw verliefd worden op je bootje.

Met blije maar bevroren gezichtjes rijden we naar huis en daar ben ik meteen onder een hete douche gestapt. Met een glühwein in mijn hand en de haard aangestoken, pakken we de laptop erbij en starten we met de planning. We hebben een lange lijst van klussen die hoognodig zijn. Naast de verschillende taken zetten wij de kosten op een rij. Totaal maar liefst 20 booteuro’s (wisselkoers van een booteuro is 100 euro). Oei. Au. Ik zie mijn portemonnee snel het hoekje om sluipen.

Schuren? Mij niet bellen

Ik zie het meeste tegenop het schuren van het onderschip. Ik haat schuren. Van verven word ik heel zen. Ik kom dan ook altijd graag schilderen in de huizen van familie en vrienden. Maar schuren, nee, mij niet bellen. Na wat research komen wij erachter dat we de oude antifouling alleen maar hoeven nat te schuren en dat kan prima met de hand. Dus de schuurmachine met afzuiging kan van de lijst! Nog wel is een ruimtepak nodig. Maar goed, als ik dan weer bijna van een steiger flikker, word ik toch niet herkend. Daarna wat butsen plamuren, de kiel verbinding weer opnieuw in de plamuur, 1 of 2 lagen primocon en dan enkele lagen antifouling. Dat valt mee! De zin komt weer terug. Of dat komt door de warme glühwein.

En zo bespreken we alle klussen, wie wat gaat doen en waar we de spullen gaan halen. Als wij straks in april het water weer in kunnen, is Twirre als nieuw. Nee, beter als nieuw! Want ze krijgt wat upgrades.

Creatieve oplossingen

Het valt ons op hoe enorm behulpzaam iedereen is. Alle winkels en dienstverleners denken met ons mee. Zo is onze buiskap gerepareerd en heeft ze nieuwe ramen gekregen van Jan, wat achteraf enorm betaalbaar was. Een held is die man. Op Instagram krijgen we ontzettend veel leuke berichten, adviezen en hulp aangeboden. En dan Chris en Nanine van Renskib die op een ijskoude zaterdag keihard bikkelen. We hebben dit niet eerder meegemaakt. Natuurlijk kost alles geld, soms veel geld, maar het helpt enorm als er dan toch rekening wordt gehouden met je budget en men met creatieve oplossingen komt. Dankbaar! Daar krijgen wij het warm van tijdens deze koude dagen (en nee dat is niet van de glühwein).

Op naar 2023

Ondanks we pas echt net een jaar een zeilboot hebben, missen wij het zeilen echt heel erg. Gelukkig hebben we Zeilen-magazine om in te bladeren, volgen wij enorm veel zeilers op YouTube (iemand nog tips?), zijn pas geleden onze nieuwe zeilvrienden op visite geweest en kunnen we onze tijd nuttig besteden aan de vele klusjes aan Twirre. Maar eerst de feestdagen vieren. In het nieuwe jaar zullen wij jullie op de hoogte houden van onze ups en downs van het werken aan Twirre. Alles is voor ons nieuw, dus blamages gegarandeerd. Maar dat hoort erbij!

Geniet van de feestdagen, lieve zeilers. Proost op een fantastisch 2023 met fijne wind, zon en blije bootjes.

Elle en haar vriend Gertjan zijn net begonnen met zeilen op Twirre, een Jaguar 27. Wat ze ontbreken aan kennis en ervaring maken ze goed met enthousiasme en leergierigheid. Lees hier de eerdere blogs.

Tags: Last modified: 16 december 2022
Sluiten