Column

Twirre blog VII: Voor de eerste keer de Noordzee op

“Kijk! Mijn zeilbootje!”

11:10

Vol trots sta ik op een bankje te springen op de boulevard van Zandvoort en te wijzen naar de zee en te roepen: “Kijk! Mijn zeilbootje!”. Drie oudere dames die gezellig een visje eten lachen om mijn enthousiasme.

Gertjan vaart samen met vlieg- en zeilvriend Erik-Jan met Twirre uit de sluis van IJmuiden. Twirre gaat de Noordzee op. Voor haar niet de eerste keer. Haar vorige eigenaren van zeker 26 jaar geleden namen haar regelmatig mee op reisjes. Ze heeft met het gezin alle Duitse Waddeneilanden en Helgoland bezocht. Twirre kan prima kustzeilen, nu wij nog.

Mooie zeilvakanties

Wij hebben leuk contact met deze vorige eigenaren. We ontvangen de leukste foto’s en verhalen over mooie zeilvakanties. Nu zeilen zij met een Catalina 320 (Catalina’s en Jaguar’s hebben hetzelfde ontwerp, alleen Catalina is Amerikaans en Jaguar Brits) in het verre noorden. Ik mag ze van alles vragen en dat is weleens nuttig geweest.

Op de webcam van IJmuiden haven zie ik Twirre richting de zee varen. Een uurtje later check ik waar ze uithangt, pak ik thuis snel mijn camera met telezoomlens en stap op de scooter om naar de boulevard van Zandvoort te rijden.

Ons zeilbootje voor onze kust

Langs de kust zie ik Twirre met volle zeilen. De genua 150 en grootzeil vol in de zon. Er is een oostenwind, windkracht 3. Ideaal voor Gertjan om voor ‘t eerst de zee op te gaan. En natuurlijk met de hulp van de zeer ervaren Erik-Jan.

Ik vind het zo bijzonder om ons zeilbootje voor onze kust waar wij wonen te zien zeilen. Soms met een flinke helling. Het is een prachtig gezicht. Ik glunder van trots.

Fles champagne

Twirre is super stabiel. Dit kunnen we ook op sailboatdata.com terugzien. Met een gewicht van 3 ton en 1,2 ton ballast in de kiel is ze perfect in balans. Ze scoort 1,86 volgens de ‘capsize screening formula’ (onder 2 is ideaal) en een comfort ratio van 25. Ze snijdt door golven en windvlagen pakt ze met een lach. Ze is gemaakt voor ons. Zeker ik, die alles nog eng vindt.

Gertjan en Erik-Jan hebben een prachtige zonnige dag met zeer constante wind. Aan het einde van de middag keren ze pas terug. Op de haven verwelkom ik ze met een fles champagne. Want dit moet natuurlijk gevierd worden. Gertjan: “Op zee is zo anders, zo geweldig!”.

Uitgenodigd als opstapper

Twirre is al op de wal voor de winter voor heel wat klusjes. Maar het zeilen houdt niet op! Ik werd uitgenodigd op te stappen bij Jeanine. Zij heeft onlangs een mooie Feeling 32 Blues gekocht. Vita gaat mee met haar gigantische huis, een Jeanneau Sun Odyssey 45 La Belle Bleu. Zij gaat voor het eerst solo. Enorm stoer. Ik bewonder haar moed en doorzettingsvermogen. We vertrekken uit Muiderzand en gaan een nachtje op de Markerwadden verblijven. Het is het laatste weekend van oktober en het is warm.

Vita trimt haar zeilen prachtig uit en gaat op het voordek liggen. Solo yolo!

Cola tegen misselijkheid

De tocht is geweldig. Ik kende beide meiden niet, alleen via Instagram. Maar het klikt meteen. Vita moet hard werken om ons niet steeds in te halen. Met haar lengte vaart zij een stuk sneller. We roepen over en weer, maken filmpjes en foto’s en ik geniet intens dat ik helemaal niets hoef te doen. Jeanine wil namelijk ook ‘solo’ zeilen.

Halverwege word ik opeens misselijk. Dat scheef zitten en geklets (we zijn immers vrouwen, hele levensverhalen worden gedeeld en geanalyseerd) samen met die beruchte Markermeer-golfjes van opzij, is vast de oorzaak. Jeanine geeft mij een blikje cola. Dat schijnt een trucje van zeilers te zijn tegen misselijkheid. Placebo of niet, het werkt!

Aangekomen bij Markerwadden legt Vita aan de kopsteiger aan alsof ze het al jaren doet. Jeanine legt Blues langszij. Twee vingers in de neus, hoppa, girlpower.

Bij aankomst vieren we de eerste solo van Vita met champagne en veel (te veel) lekkere hapjes.

Nieuwe vriendschappen

De volgende dag is er geen wind. Het water is net een spiegel en in de verte mist. Surrealistisch, prachtig. Het is zo warm dat we besluiten in joggingbroeken en blote voeten terug te varen. Jeanine wil zelfs nog even zwemmen voor vertrek. Helaas kunnen we de zeilen niet hijsen, maar we zijn op het water en nieuwe vriendschappen worden gesloten. Het was een fantastisch meidenweekend. Op onze Instagramkanalen delen we onze filmpjes vol trots en onze mobieltjes ontploffen van de reacties.

Inmiddels is het een koude en regenachtige november en is Twirre bloot. Buiskap is eraf voor reparaties, het net van de zeereling geknipt en alle kussens en spullen eruit. We zijn van plan haar weer prachtig te maken. Want dat verdient ze. Ze is vies, verweerd en haar teak heeft aandacht nodig. Maar gelukkig is ze helemaal osmosevrij. Ik kan niet wachten tot ze als nieuw in het water dobbert, klaar voor nieuwe avonturen!

Elle en haar vriend Gertjan zijn net begonnen met zeilen op Twirre, een Jaguar 27. Wat ze ontbreken aan kennis en ervaring maken ze goed met enthousiasme en leergierigheid. Lees hier de eerdere blogs.

Tags: Last modified: 23 november 2022
Sluiten