Actueel

WK met prestigieuze 8mR-boten wordt na kwart eeuw weer in Nederland gezeild

12:00

In augustus is het zover: bemanningen gaan op boten van circa vijftien meter de strijd met elkaar aan op het water voor Enkhuizen. Het 8mR Wereld Kampioenschap vindt van 14 tot en met 22 augustus plaats. Het is voor het eerst in een kwart eeuw dat dit evenement weer in Nederland wordt gehouden. Om deze regatta met de prestigieuze boten goed te verslaan, is de organisatie op zoek naar een mediacoördinator.

De Eight Metre boats (deze worden vaak Eights of 8mR genoemd) vallen binnen een bouwklasse. Dit houdt in dat de boten niet identiek zijn, maar wel allemaal zo zijn ontworpen dat ze voldoen aan een specifieke meetformule. De naam doet misschien vermoeden dat de boten een lengte van acht meter hebben, maar dat is niet waar. Ze zijn gemiddeld zo’n vijftien meter lang. Tussen 1907 en 2008 werden ongeveer 500 8mR-boten gebouwd. Minder dan 200 daarvan bestaan nu nog steeds.

(c) Tajna Wesolowski/CC BY-SA 3.0

14 t/m 22 augustus

In augustus worden de zeilen van de 8mR’s voor Enkhuizen gehesen. Eerder werd dit kampioenschap onder andere in Canada, Engeland, Finland, Frankrijk en Zwitserland gehouden. In 1995 was de laatste keer dat de boten in Nederland, in Medemblik, voor het WK hun opwachting maakten.

14 augustus is het moment van registratie en 15 en 16 augustus worden de tune up races gevaren. Vervolgens, van 17 tot en met 22 augustus, vinden de wedstrijden plaats. Tijdens het 8mR Wereld Kampioenschap worden er zes prijzen uitgereikt. De International Eight Metre World Cup wordt toegekend aan de boot met de beste algemene score in de regatta. En bijvoorbeeld de De Sira Cup wordt toegewezen aan de boot, ontworpen vóór 1960 conform de Sira Cup Deed of Gift and Rules, met de beste algemene score in de regatta. Meer info vind je in de Notice of Race.

Gezocht: mediacoördinator

Natuurlijk moet dit evenement op een goede wijze naar buiten toe worden vertegenwoordigd. Daarom is de organisatie op zoek naar een mediacoördinator. Voor meer info over de functie kun je een mail sturen naar: press@8mr.org. Zij kunnen je alles vertellen over wat ervan je verwacht wordt. Meer informatie over het evenement vind je hier.

Omslagfoto: Sanpedro10/CC BY-SA 3.0

Tags: , , , , Last modified: 27 februari 2020
Sluiten