Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Twee deelnemers Vendée Globe uitgeschakeld

21:58

Na alle voorbereidingen voor de start van de Vendée Globe afgelopen zaterdag zijn twee boten reeds teruggekeerd vanwege averij. Een derde had voor de start een gat in de boot gevaren, maar heeft na terugkeer en de reparatie opnieuw de haven verlaten.

Al voor de start werd de boot van Bertrand de Broc door een golf op een van zijn begeleidende ribs gezet, waardoor hij een gat in zijn boot kreeg. Dit gat zat vrij ver vooraan op de boot, waardoor het water zich snel in de romp zou kunnen verspreiden. Daarom is hij teruggekeerd om het te repareren, waarna hij ’s nachts opnieuw is vertrokken. Hiermee heeft hij bijna dertien uur vertraging opgelopen.

De Fransman Marc Guillemot, een neef van De Broc, hoorde na vijftig mijl een harde knal. De boot kreeg hierdoor een enorme helling. Hij dacht iets geraakt te hebben, maar later bleek dat de kiel onder de waterlijn in zijn geheel is afgebroken. Dit kan niet zomaar gerepareerd worden, waardoor Guillemot de race niet meer mee zal varen. Tijdens de vorige editie van de Vendée Globe werd Guillemot als held beschouwd nadat hij een ander uit de nood heeft geholpen op de Indische Oceaan en alsnog als derde finishte.

Kito de Pavant, ook een Fransman, is vanochtend om 10 uur in aanvaring gekomen met een vissersboot. De Pavant was even wat slaap aan het pakken toen het ongeluk gebeurde, waarschijnlijk omdat de vissersboot zonder AIS voer. Hij heeft geen boegspriet meer en er zit een gat in de romp. De boot is verder onbeschadigd, maar het is onmogelijk om door te zeilen. Ook Kito de Pavant heeft in 2008 deelgenomen, maar ook hier was dit van korte duur. Binnen 24 uur was hij zijn mast verloren. “Al die energie die er afgelopen jaren ingestopt is, het is vreselijk. Het is gewoon niet mogelijk”, aldus De Pavant.

Ook in de vorige editie van de Vendée Globe zijn er veel boten teruggekeerd in het begin, vier op de eerste dag. Zij zijn daarna echter weer gaan varen, met daarbij de potentiële winnaar Michel Desjoyeaux.

Foto: Jean Marie Liot

Tags: , , Last modified: 14 november 2012
Sluiten