Nieuws

Top 10 beste zeilfilms

09:03

De 10 leukste en mooiste zeilfilms? Zeilen heeft ze – in alfabetische volgorde – voor je op een rijtje gezet! Ideaal om ze állemaal te bekijken in de vakantie. Staat jouw favoriet ertussen?

(c) IMBd.

1. All Is Lost (2013)

All Is Lost vertelt het verhaal van een man op zee, die moet overleven op de Indische Oceaan nadat zijn zeilboot, Virginia Jean, water maakt door een botsing met een zeecontainer. Zonder navigatiesysteem of communicatiemiddelen nadert hij een flinke storm…
Ook een leuke film voor een zeilersbingo: Hoeveel nautische onjuistheden tel jij?

2. Between Home (2012)

Between Home is een ontroerende en poëtische avonturenfilm over Nick Jaffe, een amateurzeiler die solo van Europa naar Australië zeilt. De film beschrijft zijn drie jaar durende transformatie van beginnend matroos tot expert. Je ziet hoe hij de zee, de wind en de ernstige afzondering trotseert, terwijl hij zijn dromen volgt.

(c) IMBd.

3. Chasing Bubbles (2016)

Chasing Bubbles, een film over zeezwerver Alex Rust, die zichzelf leert zeilen en als snel besluit rond de wereld te gaan varen, om nooit meer terug te keren… Deze film staat geheel op YouTube. In hoge kwaliteit. Ga hier naar de film.

4. Deep Water (2006)

Deep Water is een documentaire over de Sunday Times Golden Globe-race, waarin Donald Crowhurst een wel heel bijzondere tactiek hanteert. Dramatisch, maar waanzinnige beelden. In 2018 verschijnt er weer een film, The Mercy, over deze zeillegende. Daar moeten we dus nog eventjes op wachten… Wel kun je hier alvast de trailer zien.

(c) IMBd.

5. Maidentrip (2013)

Maidentrip beschrijft het avontuur van Laura Dekker, het meisje dat op haar 14e vertrok om solo rond de wereld te zeilen. De Amerikaanse documentaire vertelt het verhaal aan de hand van persoonlijke video- en geluidsopnames die Laura op zee maakte.

6. Master and Commander (2003)

In Master and Commander volgen we kapitein Jack Aubrey. Aan boord van de HMS Surprise jaagt hij op een Frans oorlogschip. Ideale film voor de geschiedenisliefhebber.

(c) IMBd.

7. Morning Light (2008)

Morning Light gaat over vijftien jonge zeilers die zich klaarmaken voor de TRANSPAC, een beroemde zeilrace van Amerika naar Hawaii. Winnen ze van de pro’s?

8. Open Water 2: Adrift (2006)

Open Water 2: Adrift is een Duitse thriller die gaat over zes mensen die een vaartocht maken op een luxe zeiljacht. Uiteindelijk belandt iedereen in het water om te zwemmen, maar niemand heeft de zwemtrap uitgedaan en de boot is te hoog om vanuit het water op te klimmen…

(c) IMBd.

9. The Dove (1974)

The Dove vertelt het verhaal van Robin Lee Graham, een Amerikaanse tiener die in een kleine boot rond de wereld zeilt. Handig: ook deze film staat integraal op YouTube, maar dan moet je wel de matige kwaliteit voor lief nemen. Bekijk The Dove.

10. Wind (1992)

Wind: last but not least. De favoriet van de redactie. Na alle actuele ontwikkeling in de America’s Cup is het héérlijk om de oudere America’s Cuppers door het water te zien snijden.

Facebook Update:

Via Facebook kregen wij nog enkele filmtitels toegestuurd, die eigenlijk niet mogen ontbreken in het bovenstaande rijtje:

– En Solitaire (2013)

Meedoen aan de Vendée Globe is voor veel (solo)zeilers een droom. Deze droom uitkomt voor de Franse Yann Kermadec als hij last minute mee kan doen. Hij vaart snel en ligt goed in de race. Een verstekeling aan boord maakt de race voor Kermadec onmogelijk. Of toch niet?

– Dead Calm (1989)

Na de dood van hun kind maken John en Rae een zeilreis. Midden op zee komt er een man aangeroeid afkomstig van een beschadigd schip. De man zegt de enige overlevende te zijn. Hij heeft echter plannen met het schip van John en Rae. Een zeer spannende thriller op zee, gebaseerd op de gelijknamige roman van Charles Williams.

– Riddle of the Sands (1979)

Deze oude spionagethriller vertelt het verhaal van twee schippers die een poging wagen om een Duitse aanval op Engeland te voorkomen.

Lees ook: Boot op de kant: wat nu? 10 tips

Maiden

Een goede aanvulling van Reinier in de reacties: Maiden, over de eerste deelname van een damesteam aan de Whitbread Race.

Tags: Last modified: 23 maart 2021
Sluiten