Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Testboten America’s Cup ’95 herenigd

11:55

LAB1 en LAB2 klein
LAB yachts IACC

LAB1 en LAB2 varen weer.

Op de Grand Pavois bootshow in La Rochelle die eind september plaatsvindt, zijn twee bijzondere jachten voor het eerst in jaren samen op het water te zien. In aanloop naar de America’s Cup van 1995 werden door het Franse team twee testexemplaren gebouwd. De boten, genaamd LAB1 en LAB2, zijn ongeveer half zo groot als het uiteindelijke resultaat: een International America’s Cup Class-jacht (IACC).

Franse ambities

In de aanloop naar de America’s Cup van 1995 ambieerde Frankrijk een positie als uitdager van de Amerikaanse titelverdedigers van de San Diego Yacht Club. Er werd campagne gevoerd onder leiding van Marc Pajot, die ontwerper Philippe Briand de opdracht gaf om twee testboten te ontwikkelen. Met de testboten konden constructie- en materiaalkeuzes worden geëvalueerd, zonder dat er eerst een daadwerkelijk IACC-jacht van stapel hoefde te lopen. In de winter van 1993-1994 werden de testexemplaren opgeleverd door Jeanneau Techniques Avancées. De boten werden getest en grote zussen France 2 en France 3 zeilden mee in de Louis Vuitton Cup om de positie van uitdager. Uiteindelijk ging die eer naar Team New Zealand, die met NZL-32, bijnaam Black Magic, de cup veroverden.

Black Magic

NZL-32/Black Magic, winnende boot van de America’s Cup van 1995.

Terug van weggeweest

De testmodellen raakten in de vergetelheid totdat Stéphane Dheygers ze in 2006 kocht en samen met de Pau Yacht Club de uitdaging aanging om ze weer varend te krijgen. Op de Grand Pavois van 2007 was LAB1 daadwerkelijk zeilend te zien, maar na twee winters in het water raakte het project in het slop. Tot dit jaar, waar zowel LAB1 als LAB2 samen op het water te zien zullen zijn.

De Grand Pavois vindt plaats van 25 tot en met 30 september in La Rochelle, Frankrijk. Meer informatie: www.grand-pavois.com

Tags: Last modified: 19 juni 2013
Sluiten