Actueel, Nieuws

Team Brunel vestigt nieuw ARC-record

11:00

Team Brunel heeft een nieuw trans-Atlantisch record gevestigd in de 30e Atlantic Rally for Cruisers (ARC) vanuit Las Palmas, Gran Canaria naar St. Lucia, Caribbean. De 2700 mijl lange race is door schipper Gerd-Jan Poortman met een zogenoemde Pro-Am-bemanning bestaande uit vier professionele zeilers en tien ervaren amateurzeilers volbracht. Het team deed 8 dagen, 7 uur, 39 minuten en 30 seconden over de race.

Team Brunel ARC 2015Gerd-Jan Poortman, Jens Dolmer en Rokas Milevicius hebben met Volvo Ocean 65 Team Brunel in juni de Volvo Ocean Race rond de wereld met een tweede plaats bezegeld. Directeur Gideon Messink en lid van de walbemanning Tomas Ivanauskas maakten het pro-team compleet. De amateurbemanning bestond uit tien man die de VOR-campagne van Team Sailing Holland actief hebben ondersteund als sponsor, leverancier of op andere manieren.

Zowel de professionals als de amateurs aan boord hebben allemaal als stuurman, trimmer of grinder hun bijdrage geleverd aan het breken van het record. Over de circa 3500 gezeilde mijlen is met een gemiddelde snelheid van 17,5 knopen gevaren in een constante wind van 5-7 Beaufort en golfhoogte van drie tot vijf meter. Met topsnelheden tot 27 knopen kwam het record geleidelijk aan in zicht. Het vorige record van 8 dagen 14 uur, 39 minuten en 51 seconden was in handen van Leopard by Finland, een modern 100-voets koolstofvezel racejacht met zwenkkiel.

Materiaalpech

De bemanning kreeg onderweg te maken met tegenvallers. Tijdens een geplande gijp zo’n 600 mijl voor de finish is gedurende de nacht het grootzeil van voor- tot achterlijk doormidden gescheurd. Het resultaat van een vol rondje wereld varen, hoge golven en een dosis pech. Bij daglicht is een reparatie bedacht die nog 75 procent van het zeil bruikbaar maakte. Vervolgens viel de navigatieapparatuur een volledige nacht uit door een kortsluiting.

Tags: , Last modified: 3 december 2015
Sluiten