Nieuws

Fransman dodelijk verongelukt tijdens ARC

De overige bemanning werd opgepikt tussen Madeira en de Azoren

15:56

Een van de bemanningsleden op een jacht dat deelnam aan de Atlantic Rally for Cruisers (ARC) is dodelijk verongelukt. Het gaat om de 73-jarige Fransman Max Delannoy, een van drie Franse bemanningsleden op de X4.3 AgecanoniX. Het ongeluk gebeurde in de nacht van 26 op 27 november tussen Madeira en de Azoren. Na het ongeluk zonden de andere twee bemanningsleden van het jacht een mayday uit, maar Delannoy was al overleden voordat er hulp arriveerde. In het officiële bericht van de ARC-organisatie wordt niet gesproken van een doodsoorzaak. Het Duitse Bild stelt dat Delannoy de giek tegen zijn hoofd heeft gekregen toen hij tijdens zijn wacht naar de stuurpositie liep.

Cruiseschip komt te hulp

De noodoproep werd door het Marine Rescue Coordination Centre (MRCC) in het Franse Griz-Nez ontvangen en doorgestuurd naar het MRCC in Ponta Delgada op de Azoren. Op verzoek van het MRCC verlegde het cruiseschip PV Mein Schiff 1 zijn koers naar AgecanoniX, om het stoffelijk overschot en de overige twee bemanningsleden te evacueren. Het cruiseschip arriveerde in de avond van 27 november, om 21.30 UTC, bij de opgegeven locatie. Ter plaatse stond er een oostenwind tussen de 34 en 40 knopen (8 Beaufort) en stonden er golven van 4 tot 5 meter.

Een van de reddingsboten van het cruiseschip werd te water gelaten in een poging de bemanning van het jacht te halen. Door vlagen van meer dan 40 knopen wind was AgecanoniX niet goed onder controle te houden en de reddingspoging werd pas de volgende ochtend, bij daglicht, voortgezet. Het stoffelijk overschot en beide andere bemanningsleden werden van boord gehaald. De reddingsoperatie was rond 14.00 UTC afgerond. PV Mein Schiff 1 zette daarna koers naar Funchal, Madeira.

AgecanoniX bij vertrek uit Las Palmas. Delannoy staat niet op de foto. (c) Ben Rutte

Jacht op drift

AgecanoniX werd aan zijn lot overgelaten op 029,003’71″N en 026,030’38” W. Het MRCC monitort de positie van het jacht via de YB-tracker die elke ARC-deelnemer aan boord heeft. De tracker staat nu op ‘stealth mode’, maar zal door de autoriteiten kunnen worden gevolgd.

Het jacht maakte onderdeel uit van de IRC-wedstrijdvloot van de ARC. De rally-organisatie betuigd haar medeleven aan familie, vrienden en bemanning.

Tags: , Last modified: 2 december 2021
Sluiten