Actueel

ARC-vloot op stootgaren in Las Palmas

19:02

Een lichte spanning is voelbaar in de haven van Las Palmas 24 uur voor de start van de Atlantic Rally for Cruisers. Met een verse PCR test op zak en zeer lichte condities in het vooruitzicht starten 145 zeiljachten op zondag 21 november vanuit Las Palmas de Gran Canaria voor een Atlantische oversteek naar St. Lucia.

Weinig wind

We are a little bit short of wind for the first few days.” Niet zonder understatement beschrijft huismeteoroloog Chris Tibbs tijdens de schippersbriefing de situatie  waar de startende ARC vloot zondag in terecht komt. Veel deelnemers staan aan de vooravond van hun eerste oceaanoversteek. Het merendeel van de zeilers volgt de briefing vanaf hun eigen jacht via Zoom. Nadat de afgelopen dagen alle deelnemers een verplichte PCR test hebben ondergaan, een vereiste vanuit aankomstland St. Lucia, wordt iedereen aanbevolen zoveel mogelijk in zijn eigen ‘bubble’ te blijven.

Weerman Tibbs heeft weinig wind in de aanbieding en het advies luidt dan ook “Zo snel mogelijk naar het zuiden”. Een extra stop maken op de Kaap Verden voor het aanvullen van de dieselvoorraad is door corona veel minder aantrekkelijk. De watersportwinkels op de kade kunnen de vraag naar extra jerrycans maar amper aan. Op het laatste moment kiezen veel zeilers ervoor nog wat extra diesel in te slaan om zo de windstiltes te kunnen overbruggen.

Meer deelnemers

De vloot ARC deelnemers is dit jaar aanmerkelijk groter dan vorig jaar. Door Covid hebben veel deelnemers hun plannen een jaar uitgesteld. Dat leidde er zelfs toe dat World Cruising, de Engelse organisator, een extra ARC evenement in januari organiseert, de ARC january. Samen met de ARC+ die op 7 november al vertrok naar de Kaap Verden en de ARC january gaan er dit Atlantische vaarseizoen circa 300 jachten mee in een georganiseerd verband.

Van de 146 deelnemende jachten varen er 6 onder Nederlandse en 2 onder Belgische vlag. Het kleinste deelnemende jacht is 35 voet lang, de grootste 125 voet. De gemiddelde lengte van een deelnemend jacht is 15 meter en er varen 32 multihulls mee.

Foto’s: Ben Rutte

Tags: Last modified: 24 november 2021
Sluiten