Nieuws

Taakstraf voor charterschipper na fatale giekbreuk

De straf is lager uitgevallen dan de eis van het Openbaar Ministerie

10:45

Charterschipper Daan V. uit Harlingen heeft donderdag 14 december te horen gekregen dat hem een taakstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden wordt opgelegd. Hij wordt verantwoordelijk geacht voor de dood van de 12-jarige scholiere Tara, doordat hij zeer nalatig heeft gehandeld.

Het meisje kwam in augustus 2022 om het leven toen tijdens een tocht op de Waddenzee de giek van het zeilschip afbrak en op haar terechtkwam. Zij overleed ter plekke aan een schedelbreuk.

De schipper is schuldig bevonden aan dood door schuld. De rechtbank is van mening dat hij ernstig nalatig is geweest, want de giek verkeerde in zichtbare slechte staat. Daarnaast waren de keuringscertificaten van het schip verlopen waardoor hij niet had mogen varen.

De straf is lager uitgevallen dan de eis van het Openbaar Ministerie van november, die een celstraf van zes maanden en een beroepsverbod van 2,5 jaar omvatte. Dat laatst genoemde was volgens de rechtbank niet nodig, mede op basis van uitspraken in soortgelijke zaken.

Zie ook: Dit onderzoek staat de gecertificeerde historische zeilvloot te wachten

Tags: Last modified: 15 december 2023
Sluiten