Nieuws

Half jaar celstraf geëist tegen charterschipper om fatale giekbreuk

"Het overlijden van Tara is zo onnodig, zo onbegrijpelijk"

16:30

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft op donderdag 23 november een gevangenisstraf van zes maanden geëist tegen de 49-jarige Daan V. uit Harlingen. Hij wordt verdacht van dood door schuld. De giek van zijn schip Risico bevond zich in een dusdanige slechte staat dat deze op 31 augustus 2022 brak tijdens een zeilmanoeuvre. Hierbij kwam een 12-jarig meisje om het leven.

Tara (12) maakte onderdeel uit van een groep kinderen van een school uit Den Haag. Zij waren op schoolreisje en maakten een tocht over de Waddenzee, van Terschelling naar Vlieland. “Iedereen aan boord had alles willen doen om dit te voorkomen”, aldus de officier van justitie in zijn requisitoir. “Het maakt het allemaal zo verdrietig. Het overlijden van Tara is zo onnodig, zo onbegrijpelijk. Het is gekmakend. Voor iedereen.”

Vele onzorgvuldigheden

De schipper wordt verweten dat hij zeer nalatig heeft gehandeld. De keuringscertificaten van het schip waren verlopen waardoor hij niet had mogen varen. Een schipper is verantwoordelijk voor de veiligheid op een boot en dat schept verplichtingen. Uit onderzoek is duidelijk geworden dat de giek van het schip niet op tijd vervangen is. Dat had in de ogen van het OM moeten gebeuren omdat er lange windscheuren in het hout zaten. Daardoor is er water in komen te staan en is de giek van binnenuit gaan rotten. Dat heeft geleid tot het afbreken ervan, waardoor dit tragische ongeluk heeft kunnen gebeuren.

De charterschipper had het schip voor 17 juli 2022 aan moeten bieden voor een keuring van de tuigage. Onderdeel van die keuring zou het controleren van de staat van de giek zijn. Deze keuring heeft de verdachte niet uit laten voeren, waardoor het schip dus niet had mogen uitvaren. En er zijn nog meer onzorgvuldigheden ontdekt. Zo waren meerdere borgpinnen niet aangebracht, touwen zaten te los en/of schuurden langs elkaar heen en de keuring van de reddingsvesten was ruimschoots verlopen. “De verdachte had de keuring en certificaten van het schip tijdig moeten laten verrichten. (…) Dit is niet alleen slechte bedrijfsvoering, dit raakt aan de kern van zijn verantwoordelijkheid voor de veiligheid van het schip en de passagiers.”

De rechtbank in Leeuwarden waar de zitting plaatsvond. © Mediatheek Rijksoverheid

Ook een beroepsverbod

De officier van justitie eist naast een gevangenisstraf ook een beroepsverbod. Verdachte mag dan volgens het OM gedurende een periode van 2,5 jaar niet werkzaam zijn als schipper op de bruine vloot. De rechtbank doet uitspraak op 14 december.

De moeder van Tara maakte in de volle zittingszaal gebruik van haar spreekrecht. “Als de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid waren opgevolgd, dan was dit ongeluk nooit gebeurd”, vertelde ze. Ook zij riep op voor het opleggen van een beroepsverbod: “Je mag in onze ogen nooit meer varen. De waarde van de lading aan boord is daarvoor te groot”.

Tags: Last modified: 29 november 2023
Sluiten