Nieuws, Wereldzeilen

Suhaili te klein om nationaal erfgoed te zijn

11:50

Voor veel zeilers is de naam Suhaili geen vreemde. Het ‘kleine’ tweemastertje werd in de Golden Globe Around the World in 1968/69 door Sir Robin Knox-Johnston in 312 dagen rond de wereld gezeild, non stop en alleen. Knox-Johnston werd daarmee de eerste persoon die dit rondje maakte. Overigens was hij ook de enige die de Golden Globe uitzeilde.

18 cm…

Tekening van de Suhaili, waarmee Robin Knox-Johnston de race in 1968 won

De Suhaili werd nog niet zo lang geleden grondig gerefit. In 3 jaar en meer dan 3000 manuren later ligt de boot er weer als nieuw bij. Volgens velen is de boot onderdeel van de Britse, nautische geschiedenis. De boot kan echter niet worden opgenomen in het register van nationale historische schepen in Engeland, waar ook onder andere Gipsy Moth IV van Sir Francis Chichester in staat. Waarom kan dat niet? Volgens de regels van de organisatie achter het register is de boot 18 centimeter te klein om in aanmerking te komen voor de historische status.

Suhaili bij aankomst na 312 dagen op zee.
(c) ANP

Petitie

Onder het motto ‘het formaat is zegt niet alles’ is er nu een petitie gestart om een uitzondering op de regels af te dwingen voor de Suhaili, waardoor het scheepje alsnog kan worden opgenomen in de de lijst met historische schepen.

Bekijk de petitie hier:

https://www.change.org/p/hannah-cunliffe-protect-sir-robin-knox-johnson-s-boat-suhaili-in-the-national-historic-ships-register

Suhaili op film

Omslagfoto: via Change.org

Tags: , , Last modified: 21 januari 2019
Sluiten