Nieuws

Staat SAIL Amsterdam 2025 al in jouw agenda?

In 2015 konden we voor het laatst genieten van het maritieme spektakel

17:17

We moeten nog even geduld hebben, maar het belooft net als altijd weer een spektakel te worden: SAIL Amsterdam. Van 20 tot en met 24 augustus 2025 komen schepen, crewleden en bezoekers van over de hele wereld naar ons kikkerlandje om een kijkje te nemen bij het meerdaagse maritieme evenement. Het gaat om een jubileumeditie, want het is voor de tiende keer dat dit nautische spektakel in Amsterdam wordt gehouden. Daarnaast is het ook nog eens de 750e verjaardag van onze hoofdstad, dus dubbel feest.

Sinds 1975 komen elke vijf jaar Tall Ships vanuit elke windstreek naar Amsterdam. Een halve eeuw geleden werd SAIL Amsterdam voor de eerste keer georganiseerd door de Amsterdamse haven als viering voor het 700-jarig bestaan van de hoofdstad. Door het grote succes werd besloten om dit eens in de vijf jaar te herhalen. Sindsdien is SAIL uitgegroeid tot het grootste vrij toegankelijke evenement van Nederland.

Groot, groter, groots

Het is volgend jaar tien jaar geleden dat we van de laatste editie van SAIL Amsterdam hebben mogen genieten. In 2015 trok het vijf dagen lange evenement in totaal 2,3 miljoen bezoekers. In 2020 kon SAIL Amsterdam niet doorgaan, vanwege de geldende coronamaatregelen. Die maakte het toen onmogelijk om SAIL te organiseren. Destijds is onderzocht of uitstel naar een tussenliggende periode een mogelijkheid was, maar dat bleek niet haalbaar. Toentertijd liet Arie Jan de Waard, voorzitter Stichting SAIL Amsterdam, weten om in 2025 groots terug te keren. “SAIL is dan één van de hoogtepunten in de viering van 750 jaar Amsterdam, als we bovendien 50 jaar én de 10e editie van SAIL vieren.”

We kunnen rekenen op meer dan 800 schepen die afkomstig zijn uit 24 landen, dus dat belooft zeker wat…

Bekijk hieronder een sfeerimpressie van de editie van 2015:

Omslagfoto: © Roel Vincken/Sail Amsterdam 

Tags: Last modified: 11 april 2024
Sluiten