Actueel, Nieuws

Staande Mastroute gestremd door ongeluk Alphen a/d Rijn

15:02

Staande Mastroute AlphenDe Staande Mastroute via Alphen aan den Rijn is tot nader order gestremd. Bij werkzaamheden aan de Koningin Julianabrug over de Oude Rijn op maandag 3 augustus vielen twee hijskranen om die een brugdeel tilden. Bij het ongeluk raakten een aantal mensen gewond. De ravage van twee hijskranen, het brugdeel en de pontons moet worden opgeruimd, maar het is nog niet bekend hoe lang die werkzaamheden gaan duren. Tot die tijd is de Oude Rijn tussen de Gouwe en de Heimanswetering gestremd.

De Oude Rijn door Alphen aan den Rijn maakt deel uit van de Staande Mastroute van het IJ in Amsterdam naar het Hollandsch Diep bij Willemstad. Pleziervaart noordwaarts wordt aangeraden via Aarkanaal, Drecht en Braassemermeer te varen (laagste doorvaarthoogte 5,5 meter), pleziervaart zuidwaarts via het Rijn-Schiekanaal naar Rotterdam (laagste doorvaarthoogte 5,30 meter). Zeiljachten met staande mast kunnen voorlopig alleen buitenom naar Zeeland en vice versa.

Gestrand

De Staande Mastroute wordt in de vakantieperiode veel gebruikt en het lijkt dan ook onvermijdelijk dat diverse jachten zullen ‘stranden’ in de buurt. Een aantal bij het Watersportverbond aangesloten verenigingen heeft acties opgezet om de gestrande jachten op te vangen. Zo bieden onder andere KWV De Kaag en WV Braassemermeer ligplaatsen aan met korting. Ook WV Nieuwe Meer, WV Aalsmeer, de Haarlemse Jachtclub en WV Alphen aan den Rijn kunnen boten opvangen ten noorden van de stremming. Ten zuiden van de stremming kunt u onder andere terecht bij WV Gouda, DR&ZV Dordrecht en WV de Kil.

Het Watersportverbond raadt aan om voorlopig geen gebruik te maken van de Staande Mastroute en de opruimwerkzaamheden af te wachten. De Provincie Zuid-Holland geeft op haar website de details voor de omleiding.

Tags: , Last modified: 12 augustus 2015
Sluiten