Nieuws

Solozeiler slaat overboord en weet zichzelf te redden

16:26

Photo sent from the boat Foresight Natural Energy, on January 17th, 2017 - Photo Conrad Colman Photo envoyée depuis le bateau Foresight Natural Energy le 17 Janvier 2017 - Photo Conrad Colman Wet rat

Afgelopen zaterdag finishte de Nieuw-Zeelander Conrad Colman in de Vendée Globe. Tijdens de persconferentie vertelde hij over de vrees van iedere solozeiler, hij was overboord geslagen. Vastgeklikt aan de giek werd de zeiler door het water gesleept, na enige tijd wist hij zichzelf weer aan boord te trekken.

“Ik heb het nog tegen niemand verteld,” zegt Colman tijdens de persconferentie. “Ik ben overboord gevallen.” Dit overkwam de solozeiler op de Zuidelijke Oceaan, honderden mijlen van land verwijderd. Colman zat vlak voor het ongeluk op de giek om zijn grootzeil weg te werken, de lazylines braken en Colman viel uit de lazy bag het water in. “In een mum van een seconde viel de giek in het water, ik had geen tijd om iets vast te grijpen en viel in zee. Gelukkig was ik aangelijnd en sleepte ik achter de giek aan. Ik was te ver van de boot verwijderd om terug aan boord te kunnen komen, maar uiteindelijk duwde een golf me in de juiste richting en kon ik een scepter vastgrijpen.”

Foto met de drone van Conrad Colman

“Het probleem was dat mijn harnas nog steeds aan de giek vastzat, waardoor ik niet aan boord kon klimmen. De enige manier om weer aan boord te komen was om mijn harnas uit te doen, met een hand de scepter vast te houden en aan boord te kruipen. Gelukkig, lukte dat.”

Mast overboord

Het zat de Nieuw-Zeelander niet mee in de race, in de nacht van 10 februari verloor hij zijn mast. Zijn giek en een aantal andere onderdelen wist hij te redden. Na vier dagen klussen was zijn zelf gefabriceerde mast af en zette hij weer koers naar Les Sables d’Olonne. “Het was ongelofelijk toen het gebeurde. Ik had al zo veel te verduren gehad op dat moment. Het is geen makkelijke Vendée Globe te noemen, die van mij lijkt wel extra zwaar,” zo liet hij een aantal dagen na de mastbreuk aan de wedstrijdleiding weten. Met zijn zelf gefabriceerde mast wist Colman op zaterdag 25 februari als eerste Nieuw-Zeelander te finishen in de Vendée Globe.

Tags: , Last modified: 30 maart 2021
Sluiten