Nieuws

Deze zeilers wonnen de Shorthanded Awards

15:18

Zondag 17 maart 2019 zijn de Shorthanded Awards uitgereikt door de Noordzee Club. Mark Slats wint de Henk Bezemer Trofee voor zijn tweede plek in de Golden Globe Race. Chris Revelman en Pascal Bakker winnen de Double Handed Award voor hun prestatie in de Round Britain & Ireland Race.

Doublehanded: Revelman & Bakker

Juryvoorzitter Sander Bakker: “Chris en Pascal hebben lang toegewerkt naar deze prestatie, ze hebben er veel voor gelaten en opgegeven. Het publiek heeft tevens aangegeven dat ze de vele media-aandacht en de leuke lezingen die het duo naderhand gaf erg hebben gewaardeerd. Een prestatie van formaat!”

Bakker en Revelman na de finish

Chris Revelman en Pascal Bakker werden met hun J122 ‘Junique Raymarine’ derde overall in de doublehanded categorie tijdens de Round Britain & Ireland Race. Daarnaast eindigden ze op een derde plaats in de IRC2 en vijfde overall in de IRC. Bakker (Pascal) vertelt over hun race: “We hebben een lange voorbereiding gehad, zo hebben we drie keer de Fastnet Race gevaren. Door die voorbereiding konden we nu blind op elkaar vertrouwen, en dat is heel belangrijk tijdens zo’n race.” Revelman vult aan: “Shorthanded zeilen is zo’n andere wereld. Je bent echt samen bezig met de voorbereiding en continu aan het afstemmen wat je gaat doen, het is een hele leuke puzzel om samen te leggen. Voor ons, als amateurzeilers, was de Round Brittain & Ireland met 11 dagen een lange tocht, die laatste 24 uur waren echt zwaar. Het is dan ook fijn als je een goede maat mee hebt!”

Solo: Mark Slats

Juryvoorzitter Sander Bakker: “Een tweede plaats in deze gruwelijke non-stop rond de wereldrace, varend voor het goede doel en dat allemaal met een korte voorbereiding omdat Mark ook nog even de oceaan over moest roeien. Meer dan 200 dagen heeft hij alleen op zee gezeten, welke Nederlander doet hem dit na? Een stoer jongensboek is er niets bij.”

Christophe Favreau/PPL/GGR

De Henk Bezemer Trofee is voor Slats, die met Ohpen Maverick, zijn Rustler 36, de tweede plek pakte in de Golden Globe Race. “Het moment dat ik over de Golden Globe Race hoorde, wist ik: die moet ik varen. Mijn voorbereiding was heel kort, vijf maanden voor de start was ik namelijk net klaar met een andere uitdaging: de oceaan over roeien. Tijdens de race raakte ik steeds vertrouwder met de boot en ging ik ook steeds beter zeilen. De race was ontzettend gaaf om te doen, wel heel zwaar. Het valt me op dat het solo zeilen in Frankrijk heel groot is, in Nederland veel minder. Mijn volgende doel is in ieder geval om namens Nederland mee te doen aan de Vendée Globe in 2024.”

solowimpel

De Solowimpel

Shorthanded Awards

De jury, bestond uit Sander Bakker, Christa ten Brinke, Hans Bouscholte en Erik van Vuuren. Ze waren het al snel eens dat deze winnaars de enige rechtmatige winnaars van de prijzen waren. De drie heren vielen onder andere op door hun doorzettingsvermogen, prestaties, passie en toewijding zowel op het water als op de kant. De Shorthanded Awards is een initiatief van de Stichting Shorthanded en wordt uitgereikt door de Noordzee Club. De awards zijn in het leven geroepen ter promotie van het shorthanded zeilen en om zeilers te inspireren. Op nationaal niveau is er al jaren een groot aanbod in wedstrijden voor shorthanded zeilers dankzij de ‘Stichting Shorthanded’: 40mijls van Bru, 50mijls, 100mijls, 200mijls solo, diverse twohanded Verbondsbezem wedstrijden, enzovoorts. Sinds een aantal jaren organiseert de Noordzee Club samen met de Stichting Shorthanded en organiserende verenigingen ook een aantal TwoHanded wedstrijden onder ORC handicap.

Meer lezen:

Zeilen 10/2018

Ben je benieuwd naar het verhaal over de Round Britain & Ireland Race van Bakker en Revelman? Dat lees je in Zeilen 10/2018! Koop het nummer hier in onze webshop. Het verhaal van Mark Slats na de finish van de Golden Globe Race lees je in Zeilen 03/2019. Hier te koop in de webshop.

Tags: Last modified: 23 april 2021
Sluiten