Actueel

Yenda en Hubo winnen Shorthanded Awards

09:00

De winnaars van de Shorthanded Awards 2019 zijn bekend. De prijs voor de singlehanded award, de Henk Bezemer Trofee, gaat naar Bertram van Linge met zijn Yenda. In de categorie doublehanded wint het team Hubo, onder leiding van Erik van Vuuren.

De nominaties voor de ‘Doublehanded Award’ 2019 waren voor 99% unaniem voor het Hubo team, onder leiding van Erik van Vuuren. Dit team bestaat uit een wisselende bemanning met: Yvonne Beusker, Jochem Schoorl en Kees van Uffelen. Met hun W36 Hubo hebben zij in 2019 niet alleen de Nederlandse podia beklommen, maar ook internationaal hebben ze de Nederlandse vlag op Engelse en Franse doublehanded podia geplant. Zo werden ze onder andere eerste in de Channel race, tweede in de North Sea Race, eerste tijdens het Delta Weekend, nog een eerste plek in de IRC Nationals en de Van Uden Reco Medemblik Regatta en werden ze Engelse doublehanded kampioenen 2019. “We hadden een kwartet aan mensen waarmee we steeds een duo vormden om de volle vaarkalender 2019 te varen. Het mooie hiervan is dat, als je van elkaar weet wat je sterke kanten zijn, je daar de nadruk op kunt leggen en zo in elke combinatie goed presteren”, legt van Vuuren de keuze voor een wisselende bemanning uit.

In deze video vertelt van Vuuren meer over team Hubo en seizoen 2019:

Credits videobeelden: Clubracer.be, Kathleen Rutten / Montage video: TiMovie Visual’s

Winnaar Henk Bezemer Trofee

“Ik ben een beetje flabergasted”, reageert Van Linge op deze eervolle prijs. Hij wordt gebeld door jurylid Hans Bouscholte met het nieuws. Van Linge werd vorig jaar tweede in de singlehanded klasse van de Azores and Back (AZAB) race. Met zijn Yenda, een J-109, zeilde hij in 18 dagen op en neer naar de Azoren vanuit het Engelse Falmouth. “Ik heb hier aan het einde een hele goede move gemaakt (door over Ushant terug te varen naar Falmouth om de venturi golf en wind te vermijden, red.) wat mij veel plaatsen naar boven heeft gebracht.” Tijdens de race schreef de zeiler kleine stukjes over zijn avonturen op zijn site: bertramvanlinge.nl. Leuk om te lezen voor het thuisfront, en inspirerend voor andere zeilers. “Om solo te zeilen moet je heel erg gefocust kunnen zijn. En je moet een zekere zelfdiscipline hebben”, besluit Van Linge.

Onderstaand de tactische move van Bertram in de gele lijn:


Klik op het kaartje om te vergroten

Jury beoordeling

De jury zal de prijzen op een later moment alsnog uitreiken aan de prijswinnaars. De jury bestaat uit Sander Bakker, Christa ten Brinke, Hans Bouscholte en Erik van Vuuren. Voor het bepalen van de winnaar in de categorie Doublehanded, werd van Vuuren uitgesloten aangezien hij op de nominatielijst stond.

De jury kijkt in haar beoordeling naar zowel de resultaten op het podium bij verschillende wedstrijden, als naar de prestatie overall, de moeilijkheidsgraad om überhaupt deel te kunnen nemen aan een bepaalde race en de genomen initiatieven die de zeilers genereren om andere zeilers en publiek indirect aan te moedigen hun grenzen te verleggen.

Lees hier het juryrapport betreffende de Shorthanded Awards 2019

Over de prijzen

De Shorthanded Awards bestaan uit twee prijzen: de ‘Henk Bezemer Trofee’ (eerder bekend als de Solo Challenge Award). Deze wordt uitgereikt voor de meest bijzondere solo prestatie. De trofee is vernoemd naar de, in 2016 overleden, oud-voorzitter van de Stichting Shorthanded en nestor van de Nederlandse zeiljournalistiek. Daarnaast is er de ‘Doublehanded Award’, deze gaat naar de Nederlandse boot/persoon/eigenaar/team die een bijzondere prestatie of prestaties heeft geleverd in het Doublehanded circuit.

Tags: , , , , , , Last modified: 14 april 2020
Sluiten