Actueel

25 scholieren zeilen noodgedwongen van de Cariben naar Nederland

17:00

Het Tallship Wylde Swan zeilt momenteel vanuit Saint Lucia terug naar haar thuishaven Harlingen. Dit besluit is genomen, toen het door het coronavirus in het Caribisch gebied in de problemen kwam. Steeds meer havens en vliegvelden sloten hun deuren, inklaren werd een probleem en ook proviand aan boord krijgen werd een uitdaging.

Bemanning

Aan boord 25 Nederlandse scholieren tussen de 14 en 17 jaar. De leerlingen zijn aan boord met het programma Masterskip waarbij ze zes weken hun schoolwerk aan boord van een zeilschip volgen en zich verder verdiepen en verbreden in bètavakken en werken aan persoonsvorming en socialisatie.

“Geen van de opvarenden mag voet aan wal zetten op de Azoren, waar het schip een tussenstop maakt. De coronamaatregelen zijn streng en worden strikt nageleefd. De bestelde voorraden worden op de kade gezet. Als alles aan boord is, wil men het liefst dat de Wylde Swan snel weer vertrekt. En dat willen de ouders en familie van deze avonturiers natuurlijk ook.” aldus Christophe Meijer (Directeur Wylde Swan).

4500 zeemijl

Het plan was om langs de Bovenwindse Eilanden, via Jamaica naar Cuba te varen. Na 2,5 week varen werd het schip ingehaald door de realiteit van de wereldwijde pandemie. Afhankelijk van de wind komt het schip naar verwachting tussen 20 en 24 april, na vijf weken op zee, in Harlingen aan. Met aan boord: 25 middelbare scholieren, 4 docenten en 12 crewleden. Het gaat om een afstand van 8300 kilometer (4500 zeemijl) die de leerlingen aan boord van de Wylde Swan een dikke maand lang zeilend zullen afleggen.

Tags: , , , , , , Last modified: 16 april 2020
Sluiten