Nieuws

Op Wylde Swan krijgen scholieren nog wel les in levenden lijve

08:52

(c) Wylde Swan

De scholen blijven voorlopig dicht, bleek dinsdagavond tijdens de persconferentie van premier Rutte. De 27 leerlingen aan boord van tallship Wylde Swan hebben meer geluk, want hun lessen gaan gewoon door. En niet zomaar in een klaslokaal, maar op de eilandengroep Saint Vincent en de Grenadines in de Cariben.

Na een lange procedure en een hoop coronatests liet de overheid het schip met scholieren toe. “Een prachtige plek om les te krijgen”, zegt directeur Christophe Meijer. “Een van de vulkanen op Saint Vincent is actief, een unieke kans dus voor aardrijkskundeles in de praktijk. Maar we gaan ook kijken bij de koraalriffen en de palmenstranden van de Grenadines.”

De topzeilschoener Wylde Swan gaat geregeld op reis met scholieren, die aan boord les krijgen. Begin vorig jaar was het schip tijdens zo’n reis in de Cariben toen de coronacrisis oplaaide. Omdat veel Caribische landen hun grenzen dichtgooiden, besloot de bemanning met slechts een korte tussenstop terug naar Nederland te varen.

Coronaproof op pad

(c) Wylde Swan

“In mei kreeg het schip een flinke onderhoudsbeurt, en in de coronaluwte van de zomer maakte Wylde Swan een prachtige reis door Europa”, zegt Meijer. Tijdens de tocht bezocht de varende school de fjorden in Noorwegen, om na een rondje Schotland, Ierland en Frankijk weer terug te keren naar Nederland. Meijer: “De veiligheid van de kinderen staat voorop. Ze gaan bijvoorbeeld niet in een volle bus zitten. Maar gelukkig heeft het land zelf geen corona, dus kunnen we genoeg dingen wél.”

Na de Europese reis vertrok het schip weer richting de Cariben. De scholieren die nu aan boord zijn komen straks terug als doorgewinterde zeilers: Wylde Swan  is momenteel bezig met een rondje Barbados. Meijer: “Vanaf Saint Vincent is dat pal tegen de wind in, en opkruisen met een dwars tuig  is best lastig.”

Jaloers en ook zin in een Caribisch avontuur?  Wylde Swan zoekt toevallig een nieuwe kapitein.

 

 

 

 

Last modified: 15 januari 2021
Sluiten