De Waddenvereniging, de Waddencentra en een aantal andere partners starten samen met filmmaker Ruben Smit een scholenproject. Met het educatieve filmproject willen de partners scholieren meer betrekken bij het Werelderfgoed Waddenzee. Een toekenning van het Waddenfonds maakt het mogelijk om dit programma in 2016 te statten. Regisseur en ecoloog Ruben Smit heeft inmiddels naam gemaakt door inhoud en schoonheid te combineren in zijn films, zoals ‘De Nieuwe Wildernis’ en ‘Levende Rivieren’.
De Waddenvereniging heeft de ambitie om zoveel mogelijk Nederlanders te bereiken en ieder kind een keer het Wad te laten beleven. De vereniging heeft daarom de samenwerking met Ruben Smit en partners in het gebied opgezocht om gezamenlijk de bekendheid en trots op Werelderfgoed Waddenzee te vergroten. “Nederland heeft in z’n achtertuin het grootste intergetijdengebied ter wereld dat zich qua natuurkwaliteiten mag meten met gebieden als de Great Barrier Reef in Australië en de Grand Canyon in Amerika. Het lijkt mij logisch dat scholieren daar les in krijgen, net zoals je verwacht dat de meeste scholieren bekend zijn met de Nachtwacht van Rembrandt. Daar valt nog een wereld te winnen, hebben we gemerkt” zegt Arjan Berkhuysen, directeur van de Waddenvereniging.
Bioscoopfilm
De partners zien het project ook als opmaat naar een grote Wadden bioscoopfilm in 2018. “Waar voorheen een bioscoopfilm vaak werd opgevolgd met een educatieprogramma, draaien we het nu eens om,” zegt filmmaker Ruben Smit. “We beginnen met materiaal voor scholieren en zien dat ook als opmaat naar een bioscoopfilm. Die willen we tijdens het jaar van de Culturele Hoofdstad Leeuwarden in 2018 in première zien gaan. Op deze manier betrekken we vanaf nu de jeugd er al bij, wie weet wat dat nog voor verrassingen gaat opleveren.”
Naast de Waddenvereniging doen ook de Waddencentra op de eilanden mee aan het project, vrijwel alle aanwezige natuurorganisaties worden betrokken bij verdere ontwikkeling van een Waddenfilm. In 2016 begint het programma met beknopte films die aansluiten op leerdoelen en thema’s van de vakken aardrijkskunde, biologie en geschiedenis. Het Waddengebied heeft een enorme rijkdom aan verhalen; hoe het gebied is ontstaan, de komst en de rol van de mens daarbij en hoe dieren en planten in een omgeving, op de grens van land en water, kunnen overleven. Het leent zich daarom goed voor lesmateriaal en inspiratie. De initiatiefnemers laten weten dat de camera’s klaar staan en ze niet kunnen wachten om hun enthousiasme voor het gebied te delen.
Bron: www.waddenvereniging.nl
Tags: Wadden Last modified: 17 maart 2016