Actueel, Nieuws

Van Schaardenburg wint EK Laser en pakt ticket Rio

15:02


Rutger van Schaardenburg heeft op het EK in Aarhus, Denemarken, het Europees Kampioenschap Laser gewonnen en tegelijkertijd het ticket voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro van 2016.

Selectiestrijd

De selectiestrijd tussen Van Schaardenburg en Heiner loopt al sinds mei 2014. Van Schaardenburg werd tweede op het testevent in Rio in augustus 2014, terwijl Heiner nog geen maand later wereldkampioen werd. Uiteindelijk werd bepaald dat wiens opgetelde resultaat van het WK in Canada en het EK in Denemarken het beste zou zijn, naar de Olympische Spelen zou mogen.

Beide heren zijn dermate aan elkaar gewaagd, dat de allerlaatste race bepalend was voor het eindresultaat. Van Schaardenburg moest minimaal één boot tussen hem en Heiner houden in het eindklassement. Dat is gelukt.

Van Schaardenburg vlak na de overwinning: “Die selectiestrijd spookt natuurlijk al een jaar door m’n hoofd. Ook op het WK was er al behoorlijk wat spanning, en daar heb ik echt van geleerd, ik ben met veel zelfvertrouwen dit toernooi ingegaan. En ik wist ook: het moet nú gebeuren! Poeh, het was een nek-aan-nek race zeg… Maar tijdens de finals, met twee dagen lichtweercondities, ben ik er heel goed uitgekomen. En dan valt ineens alles op z’n plek! En nu op naar Rio. Super. Ik zie mezelf wel als medaillekandidaat… maar we hebben nog een jaar te gaan natuurlijk.”

Teleurstelling

Voor Nicholas Heiner betekent de winst van Van Schaardenburg een teleurstelling. Hij moest na een 17e en een 21 plek in respectievelijk race 11 en race 12 genoegen nemen met de vijfde plek op het EK. Heiner: “Tja, het ging niet goed, dit had ik niet in de planning staan. De hele week goed gevaren, ik sta 2 punten voor aan de start van dit EK en het ging lekker. Een mindere wedstrijd gehad maar dat werd een aftrek, en dan nu dit. Na de eerste race wist ik al dat het moeilijk zou worden. En toen werd ik de tweede wedstrijd gesandwiched bij de start, waardoor ik achter de grote groep belandde. Ik zag Rutger ver voor me en toen wist ik eigenlijk al dat het over was. Tja. Ongeloof. Niet gepland. Ik heb wel heel even een traantje gelaten ja. Maar goed, ik had uiteindelijk tweede moeten worden, 1 plek achter Rutger. En dat heb ik zelf uit handen gegeven vandaag. En nu? Geen idee, ik ga eerst fietsen met wat vrienden in Limburg.”

Tags: , Last modified: 1 augustus 2015
Sluiten