Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Ronde om Texel schrijft geschiedenis

12:22

Voorzitter Sidney van Zon kondigt uitstel Ronde om Texel aan.
Weervrouw Margot Ribberink voorspelt voor morgen betere omstandigheden.Voor het eerst in de geschiedenis wordt de Zwitserleven Ronde om Texel op zondag verzeild. Vanwege de storm op zaterdag besloot de organisatie om ‘s werelds grootste catrace een dag uit te stellen. Zondagochtend om 9 uur is de briefing voor de 35ste Zwitserleven Ronde om Texel bij de regatta office. De weersvoorspellingen zien er gunstig uit voor morgen.
Weervrouw Margot Ribberink voorspelt voor morgen betere omstandigheden.Voor het eerst in de geschiedenis wordt de Zwitserleven Ronde om Texel op zondag verzeild. Vanwege de storm op zaterdag besloot de organisatie om ‘s werelds grootste catrace een dag uit te stellen. Zondagochtend om 9 uur is de briefing voor de 35ste Zwitserleven Ronde om Texel bij de regatta office. De weersvoorspellingen zien er gunstig uit voor morgen.

Meteen na de aankondiging van voorzitter Sidney van Zon stijgt een groot applaus op. Er hangt een hele positieve sfeer op het strand bij Paal 17. Iedereen is blij dat de race alsnog gevaren wordt. Slechts een handvol zeilers moet zich noodgedwongen afmelden. Zo ook een van de favorieten voor de eindoverwinning Hans Bouscholte: “Ik baal als een stekker, maar ik moet morgen examen doen”, vertelt hij teleurgesteld. “Dit is heel pijnlijk. Met mijn broer Ronald heb ik hier heel hard voor getraind en we hebben een snelle boot.”

“We maakten goede kans om te winnen. Daarom ook hebben we van de week twee keer rond het eiland gezeild en niet de Texel Dutch Open. Ten eerste om het record te breken, maar zeker ook als training. Het zou voor mij de 23ste keer zijn. Misschien dat Ronald morgen nog met iemand anders de Ronde gaat zeilen, maar dan ga je niet meer voor de prijzen. Daarvoor is het een te serieuze wedstrijd en komt het te veel aan op ervaring en training. We hebben een oproep op Facebook gezet voor bemanning en kregen meteen vijftig reacties uit alle delen van de wereld, zelfs van de olympiërs uit Weymouth.”

Logistieke uitdaging
Voorzitter Sidney van Zon: “Dankzij vele instanties en vrijwilligers is het alsnog mogelijk om de Zwitserleven Ronde om Texel op zondag te laten plaatsvinden. Logistiek is het niet eenvoudig om zo’n grote race een dag te verplaatsen. Niet alleen vanwege het zeilen, maar ook om iedereen op tijd weer van het eiland af te krijgen. Ook wat veiligheid betreft moesten we een hoop regelen. Maar het is gelukt en daar ben ik best trots op. Morgen gaan we een mooie wedstrijd neerzetten.”

Gunstig weerbericht
Margot Ribberink, weervrouw van RTL4, is aanwezig bij de briefing en heeft een heel gunstig weerbericht voor zondag 10 juni: “Vandaag hebben we nog last van een lagedrukgebied dat naar Denemarken trekt. Dat bereikt om 20.00 uur zijn hoogtepunt met windstoten tot 90 km/u. Daarna nemen wind en golfslag snel af. Morgen hebben we een hele rustige weersituatie met een zuidwestenwind kracht 4. Deze neemt in de loop van de middag af tot 2 tot 3 Beaufort en zal draaien naar oost/noordoost.”

Prijsuitreiking en avondprogramma
Vanavond om 21.30 uur vindt in de feesttent de prijsuitreiking van de Texel Dutch Open en WK Nacra Infusion plaats. Deze kampioenschappen zijn op woensdag 6 en donderdag 7 juni verzeild. Daarvoor zal vanaf 18.00 uur de voetbalwedstrijd Nederland – Denemarken te zien zijn op een groot scherm. Na de live uitzending vinden diverse optredens plaats in de feesttent, waaronder als hoogtepunt een optreden van Jeroen van der Boom

Live uitzending start Ronde om Texel
Zondagochtend om 9 uur is de briefing voor de 35ste Zwitserleven Ronde om Texel. Ruim tweehonderd zeilers doen mee aan deze unieke catamaranrace rondom het Waddeneiland Texel. Om veiligheidsredenen is deze limiet gesteld. De start vindt afhankelijk van de wind naar verwachting tussen 11.00 en 12.00 uur plaats en is live te zien op de website www.roundtexel.com. Zondagochtend wordt via de website en Twitter bekend vanaf hoe laat de live uitzending begint.

Zwitserleven Zeilweek 2012
De Zwitserleven Zeilweek bundelt meerdere kampioenschappen en races. Het gehele evenement begon woensdag 6 juni met het Open Nederlands Kampioenschap Catamaranzeilen en het officiële WK Nacra Infusion 2012. Voor de recreanten stonden op donderdag de Horstocht en op vrijdag de Tocht naar de Noord gepland. De laatste ging vanwege de harde wind niet door. Op zondag 10 juni beginnen honderden catamarans aan ‘s werelds grootste catrace rondom Texel. De gehele Zwitserleven Zeilweek is te volgen via de website www.roundtexel.com.

Tekst Marjolein Brandt, foto’s Laurens Morel.

Tags: Last modified: 9 juni 2012
Sluiten