Actueel, Nieuws, Wedstrijden

Recordaantal zeilers voor de 200 Myls Solo

12:12

Woensdagmorgen tussen 07.00 uur en 10.00 lieten 111 fanatieke solozeilers de Bataviahaven in Lelystad achter zich. Voor hen 200 mijlen, alleen. De 200 Myls Solo is een jaarlijks solozeilevenement voor monohulls dat begint en eindigt in Lelystad. Het is de 23ste keer dat de prestatietocht wordt gehouden. De zeilers hebben de keuze uit vier banen van elk 200 mijl. De windkracht, -richting en het getij zijn daarbij bepalend.

Wind uit alle hoeken

Peter Schermer met zijn Ostara, een Victoire 933, richting Volendam

Het wordt een lastige editie dit jaar volgens Marielle van der Starre van de organisatie. “Er is weinig wind en veel wind en die wind gaat alle kanten uit zo lijkt het. Vanmorgen was het allemaal recht in de wind, en in de namiddag gaat hij iets draaien. Zaterdag lijkt de wind eruit te gaan zakken. Maar het ziet er in het algemeen positief uit en het wordt een uitdagende race wat betreft tactiek”

Bijzondere luchten gefotografeerd door Klaas Smit aan boord van Njuta, een Scanmar 33

Vorig jaar kregen de deelnemers te maken met een pittige 200 Myls. De vloot werd bij de start geconfronteerd met erg harde wind. Er werd op één wedstrijdbaan, die op het IJsselmeer, gezeild en deze werd ingekort naar 125 mijl. Van der Starre: “Het tactische spelletje ontbrak toen. Nu kunnen de solozeilers weer kiezen welke baan ze zeilen en hoe laat ze starten en waar ze gaan rusten.”

27 uur rusttijd

Dick Koopmans’ JAGER vanaf de webcam op het Paard van Marken

Onderweg moet iedere schipper in totaal minimaal 27 uur rusttijd te nemen. Deze rusttijd moeten worden verdeeld over tenminste drie afzonderlijke periodes. Van die rustperiodes moet er tenminste één ankerend worden doorgebracht. De tijden die de schippers kwijt zijn aan schutten, worden eveneens als rusttijd geklokt. Aanstaande zondag moeten de deelnemers voor 12.00 uur de finishlijn voor Lelystad weer passeren.

4 banen, 5 routes

Van de vier banen hebben er twee een route over zout water. Het totale wedstrijdwater beslaat het Markermeer, IJsselmeer, de Waddenzee en Noordzee. Er wordt gestreden volgens een ruim geinterpreteerd SW-handicapsysteem. De tijdscorrectie moet ervoor zorgen dat de prestaties van de verschillende boten min of meer met elkaar te vergelijken zijn onder gelijke omstandigheden.

  • Route 1: Noordzee
  • Route 2: Rond de eilanden (linksom)
  • Route 3: Rond de eilanden (rechtsom)
  • Route 4: IJsselmeer traditioneel
  • Route 5: Twee rondjes IJsselmeer

Duimen voor mooi weer

23ste editie

Jan Luyendijk  is de bedenker van deze prestatietocht. In 1996 werd de 200 Myls Solo voor de eerste keer gezeild.  De 200 Myls groeide in de jaren hierna uit tot een van de meest bekende wedstrijden van Nederland. De eerste keer werd de race gevaren door vijf deelnemers. Vanaf 2004 konden er maar liefst 100 schippers deelnemen aan de wedstrijd. De populariteit van de race is nog steeds duidelijk merkbaar: een paar uur na de opening van inschrijving is vaak alles al volgeboekt. Dit jaar betreden 111 zeilers het wedstrijdveld, dat is een recordaantal. Zij proberen de komende dagen als beste de 200 mijl af te leggen.

Tracker

Wil je de boten volgen? Klik hier voor de tracker!

Tags: , , Last modified: 3 oktober 2018
Sluiten