Nieuws

Nieuw record in Rolex Fastnet Race (met video’s)

14:24

Op zaterdag 3 augustus gooiden 388 teams de trossen los vanuit Cowes om aan de 48ste Rolex Fastnet Race te beginnen. Binnen de klasse Open Multihull gingen vijf reuzen de strijd met elkaar aan. Na een spannende race en een zinderende finish wisten de schippers van Maxi Edmond De Rothschild als eerste te finishen. Met deze prestatie hebben zij een fonkelnieuw record (Multihull Line Honours) binnen de bekende offshore klassieker op hun naam gezet.

Ondanks de aanzienlijke vertraging in de vroege avond op 3 augustus in de overgangszone tussen Start Point en de Lizard, passeerden de leidende Ultim-trimarans de Scilly-eilanden net na middernacht en legden zij vervolgens de 190 mijl af tussen de zuidwestelijke hoek van de Scilly-eilanden en Land’s End in slechts 6,5 uur met een gemiddelde van meer dan 29 knopen. Op het allerlaatste moment, vlak voor de finish, werd MACIF (Francois Gabart) verslagen door rivaal Maxi Edmond De Rothschild (Franck Cammas & Charles Caudrelier).

Bekijk hieronder de video’s over de overwinning van Maxi Edmond De Rothschild:


Co-schipper en navigator Charles Caudrelier vertelde: “Het is altijd goed om Francois [Gabart] te verslaan, een zeer beroemde multihullzeiler met een goede boot en een goed team. Onze boot is soms sneller onder bepaalde omstandigheden, maar ze hebben de snelheid van hun boot verbeterd en die voer heel goed mee. Het was een groot gevecht. Heel leuk!”

(c) Rolex

Fonkelnieuw record

In totaal zeilden de co-schippers van Maxi Edmond De Rothschild 1 dag, 4 uur, 2 minuten en 26 seconden over de 605 mijl. Hiermee vestigen zij een nieuw record ((Multihull Line Honours) in de Rolex Fastnet Race. MACIF deed er 1 dag, vier uur, 3 minuten en 24 seconden over. Het vorige record binnen de multihull-klasse was in handen van schipper Loick Peyron en de bemanning van Banque Populaire V. Zij zeilden destijds 32 uur en 48 minuten over de offshore wedstrijd.

(c) Rolex

88 minuten

George David heeft aan boord van Rambler 88 het monohull-record met 88 minuten verbeterd. Binnen de klasse waarin Rambler 88 meedeed, IRC Zero, varen 39 andere deelnemers mee. Zo ook de Nederlandse teams Team Brunel, Boudragon (met Golden Globe Race-zeiler Mark Slats aan boord), Oystercatcher XXXIII, Van Uden en Baranka GP. In totaal doen er 27 Nederlandse teams mee in de Rolex Fastnet Race. Klik hier om daar meer over te lezen.

Volg de race

Een groot deel van de vloot is nog druk bezig met de race. Via de tracker kun je precies volgen wie waar vaart. Via het leaderbord krijg je ook een duidelijk overzicht van hoe het reilt en zeilt binnen de Rolex Fastnet Race.

(c) Rolex

Omslagfoto: Rolex/Carlo Borlenghi

Tags: , , , , , , , Last modified: 7 augustus 2019
Sluiten