Nieuws

Pittige 24 uurs met veel afhakers

18:47

Nog maar een paar uur en dan zit de 54e 24 Uurs zeilrace er weer op. Het is een erg pittige editie geworden met veel lastige keuzes voor de deelnemers. Op vrijdagavond gingen 346 boten van start, waarvan inmiddels 50 teams zich officieel terugtrokken uit de race. Het weer laat zich zoals wel vaker niet in een keurslijf gieten. Na een fantastische zomer met veel zon en weinig wind, besloten de weergoden dit weekend de boel weer een beetje op te schudden. De voorspelling is 24 uur lang een wind van gemiddeld 3 tot 6 Beaufort.

Pittig front

Op de Deinumeid proberen ze te nattigheid met een paraplu te beperken

Prima voor de zeilers, hoewel de temperatuur voor het eerst in maanden weer redelijk fris is. Het venijn zit echter in een pittig front met onweersbuien en hagel dat de afgelopen nacht over Nederland trok. Zeker in het noordelijk gedeelte van het IJsselmeer en op zee waren er in de buien fikse uitschieters met veel wind. Daarna zakte de wind weer in tot weinig of nul. Met de passage van het front is het echter nog niet voorbij. Ook op zaterdag is het wisselend bewolkt en kunnen er diverse onweersbuien ontstaan op het IJsselmeer, volgens de voorspelling ook gepaard met hagel en heftige regen. Het is een 24 Uurs met zeilwissels, veel reven en ontreven.

Schade, kou en teveel wind

Op zaterdagochtend zeilen er nog steeds zo’n 290 jachten in de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. Helaas kent de wedstrijd ook veel uitvallers in de afgelopen avond en nacht. Ruim 50 jachten hebben zich al officieel afgemeld. Schade, kou en te veel wind waren de voornaamste oorzaken. Het was ook een ware beproeving voor de deelnemers. In de korte hevige buien zat zoals voorspeld veel wind. Veel uitvallers hebben gescheurde zeilen, een boot is ontmast en daarnaast is er schade aan diverse onderdelen aan boord waardoor deelnemers moesten besluiten voortijdig de haven op te zoeken. In de pikdonkere nacht moesten de deelnemers goed uitkijken of er buien aankwamen en was het lastiger te zien of er ook andere boten naar dezelfde boei toe varen. Alle teams moesten alert blijven.

Tactiek

Maar voor de doorzetters is zaterdagmorgen de zon doorgebroken, zonnebrillen komen te voorschijn en iedereen kan zijn zeilpak laten opdrogen. De organisatie krijgt enthousiaste foto’s binnen van goedgemutste zeilers die er nog steeds zin in hebben. Bij de Afsluitdijk was zelfs van horizon tot horizon een complete regenboog te zien. De organisatie verwacht dat de zeilers die de nacht goed zijn doorgekomen vanavond tussen 19 en 20 uur finishen en dat er verder weinig uitvallers meer zijn.

 

Nog steeds is het zaak de juiste tactiek te vinden in dit grillige weer om de beste kans op de hoofdprijs te maken. Wie weet wat de wind doet, waar hij niet te heftig is en wanneer hij draait? Elke tacticus zal 24 uur lang achter de computer blijven zitten om de weersveranderingen nauwkeurig te volgen en de rakken daarop af te stemmen. Het blijft puzzelen en de tactiek tussentijds aanpassen. Of de rakken op de Waddenzee en Noordzee gunstig uitpakken voor de zeilers is dit weekend maar zeer de vraag. Het front kwam juist daar in alle hevigheid over.

Startplaatsen

De start op vrijdagavond tussen 19.00 en 19.45 uur verliep over het algemeen rustig met niet te veel wind. Rondom het IJsselmeer waren spectaculaire wolkenpartijen te zien en in Hoorn en aan de Friese kust barstte kort na de start de bui al los met kortstondig veel wind, maar die zakte meteen na de bui weer in tot 6 knopen (2 Bft). Ook later in de avond liet het weer zich in alle grilligheid zien.

Totaal zijn er deze editie van de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace 346 van de 432 ingeschreven schepen van start gegaan. Mogelijk hebben de slechte voorspellingen vele schippers doen besluiten thuis te blijven en de wedstrijd te volgen vanachter de computer. Verdeeld over vier startgroepen begonnen de deelnemers in de tocht, de wedstrijdklasse, de multihull- en Rond- en Platbodemklasse voor hun strijd om in 24 uur zoveel mogelijk mijlen af te leggen.

Enkhuizen

Populairste startplaats was Enkhuizen Noord met 58 gestarte deelnemers. Medemblik was een goede tweede met 50 deelnemers, waarvan er ruim 20 in de wedstrijdklasse startten. Volendam (44) en Lelystad Noord (34) hadden ook een respectabel aantal. Het minst aantal deelnemers (2) werd in Urk afgeschoten. Beide boten zijn echter binnen een half uur weer naar de haven gegaan en hebben de wedstrijd gestaakt.

Doublehanded klasse

De Kustzeilers 24 Uurs zeilrace is dit jaar uitgebreid met een doublehanded klasse. Dat maakt de wedstrijd nog uitdagender, omdat de deelnemers slechts met zijn tweeën zijn en in deze wisselende omstandigheden snel moeten schakelen. Van slapen zal niet veel terecht komen. De doublehanded klasse is alleen voor de wedstrijdklassen, niet voor de tochtzeilers.

Track & Trace

De deelnemers kunnen live gevolgd worden via www.24uurszeilrace.nl. De teams maken gebruik van een speciaal voor de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace ontworpen Track & Trace systeem, wat het voor de thuisblijvers, maar ook voor de teams zelf nog spannender maakt om ze te volgen. Ze kunnen de tactische keuzes en rakken van hun concurrenten nu van minuut tot minuut volgen en hun eigen keuzes daarop aanpassen. Voor de wedstrijdklassen is het verplicht om het systeem te gebruiken, de deelnemers in de tochtklasse hebben de keuze. Een overzichtskaart geeft de gevaren route van alle deelnemers die zich hiervoor hebben aangemeld weer.

Bloggers

Via Facebook, Twitter en de website kunnen thuisblijvers, fans en deelnemers de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace goed volgen. De organisatie heeft dertien teams van verschillende klassen gevraagd live vanuit de kuip via Facebook te bloggen over hoe hun race verloopt en waar ze tegenaan lopen. Via foto’s, video’s en live updates laten ze iedereen meegenieten van hun tactische keuzes, leven aan boord, vermoeidheid en doorzettingsvermogen. Daarnaast verslaan twee reporters gedurende 24 uur de wedstrijd via interviews met deelnemers, video’s en live updates via Twitter, Facebook en de website.

Finish

Zaterdag tussen 19.00 en 20.00 uur zullen alle deelnemers massaal voor de kust van Medemblik finishen en een plek voor de nacht zoeken in een van de vier havens. Op de kade is er tot middernacht feest en muziek.

Tags: , , Last modified: 25 augustus 2018
Sluiten