Nieuws

Piraterij in de Rolex Fastnet Race

Anne Bonny feestelijk gedoopt

08:38

Zusterteams Swanne Bonny en Sailing for Think Pink doopten op paasmaandag hun wondermooie Swan 46 MK II Anne Bonny. Het schip is vernoemd naar de roemruchte vrouwelijke pirate die in de 18e eeuw de Caraïbische zee onveilig maakte.

Racing en fundraising op Anne Bonny

Schipper Sigrid Huyghe en haar volledig vrouwelijke en Belgische crew zullen Anne Bonny inzetten voor twee uiteenlopende doeleinden: racing en fundraising. De fundraising wordt verzorgd door het team Sailing for Think Pink. Het jaarlijkse Benefleet waarbij geld wordt ingezameld voor de strijd tegen borstkanker is hun grootste evenement en draait al enkele jaren op volle toeren. Het twintigkoppige racing-team Swanne Bonny heeft een hoger doel in het voornamelijk mannelijke wedstrijdveld. Zij willen met hun Anne Bonny in 2025 deelnemen aan de Rolex Fastnet Race. Swanne Bonny zou daarmee het allereerste volledige vrouwelijke zeilteam in die legendarische wedstrijd worden.

Anne Bonny Fastnet

Doopplechtigheid

De doopplechtigheid vindt plaats in de Oostendse buitenhaven aan de dansende steigers van de RNSYC, Anne Bonny’s thuishaven. Gelukkig is er genoeg volk op de been om de golven van de voorbijvarende ferry’s en windmolenbouwers te dempen. De sfeer is zonnig en feestelijk en de wind speelt uitgelaten met de roze vlaggetjes. Er is zelfs roze doopsuiker voorzien, het Belgische equivalent van beschuit met muisjes.

Anne Bonny Fastnet
Schipper en co-schipper Sigrid en Elke

Het team heeft net de eerste trainingsdagen op de 14,35 meter lange Swan achter de rug en is in de wolken over het zeilgedrag van hun prachtige dame. Maar het valt niet mee haar te varen zonder mannelijke spierballen: “We zullen, waar mogelijk, technische aanpassingen doen om het werk lichter te maken, maar we moeten het vooral hebben van precisie in de manoeuvres en we moeten onze kracht zo efficiënt mogelijk inzetten,” klinkt het unaniem. Genuatrimster en kinesiste Sarah De Cannière voorziet een krachttrainingsprogramma voor het team. Het aantal vrouwelijke deelneemsters in de Rolex Fastnet Race is, bij wijze van spreken, nog steeds op één hand te tellen. Anne Bonny en het team van Sigrid Huyghe staan klaar om de keet op stelten te zetten.

Tekst en beeld: Nico Plog

Tags: Last modified: 16 juli 2024
Sluiten