Internationale wedstrijden

Stormachtige start Fastnet: ruim tachtig uitvallers en tientallen reddingsoperaties

En de snelste tijd ooit gevaren

09:17

Stormachtige condities in de eerste nacht van de Fastnet 2023 zorgden ervoor dat maar liefst 86 boten zich terug trokken. Bovendien moest de kustwacht 28 keer uitrukken; voor gewonde bemanningsleden, ontmaste boten en zelfs een zinkend jacht. De harde wind leverde wel een nieuw record op: de eerste boot finishte minder dan 33 uur na de start.

Stormachtige start

Hoewel de wind pas ’s avonds verder op zou bouwen naar boven de veertig knopen, waren de condities tijdens de start op zaterdag 22 juli ook al zeer uitdagend; harde, vlagerige wind, een zwaarbewolkte hemel, motregen en mist. Toch verscheen een recordhoeveelheid deelnemers aan de start van de vijftigste editie van de tweejaarlijkse wedstrijd. De beruchte race voert de deelnemers van Cowes rond de Fastnet Rock voor de kust van Ierland en finisht na 625 zeemijl in Cherbourg. Slechts vijftien boten besloten met het zware weer in het vooruitzicht niet aan de start te verschijnen.

(c) Paul Wyeth

In de daaropvolgende eerste nacht trokken echter 86 van de 430 gestarte boten zich terug. De wind nam flink toe en er werden uitschieters van 46 knopen gemeten. De Britse kustwacht moest 28 keer uitrukken. Voor gewonde bemanningsleden, vier ontmaste boten en andere serieuze materiaalschade. Veel boten zochten beschutting tegen de harde wind en wachtten rustiger weer af. Een jacht liep vervolgens aan de grond toen het anker het niet meer hield en één boot is zelfs gezonken.

Hoe het jacht precies zonk, is nog niet bekend. De organisatie meldt: “gistermiddag omstreeks 16.30 uur begon de Sun Fast 3600 Vari water maken ten zuidwesten van de Needles. Dankzij de snelle reactie van de hulpdiensten werden beide bemanningsleden geëvacueerd naar Yarmouth en zijn ze veilig. Er wordt aangenomen dat de boot is gezonken, hoewel de exacte redenen nog niet zijn bevestigd.”

Lichte condities

De jachten die ongeschonden uit die eerste, zware nacht wisten te komen, kwamen zondagochtend terecht in rustiger weer. De wind nam af naar 10-15 knopen in het westen van het Engelse Kanaal en zwakte daarna zelfs af naar slechts 5-10 knopen.

Fastnet 2023
(c) Kurt Arrigo

De eerste boten zijn inmiddels al gefinisht, na slechts één dag en iets meer dan acht en een half uur zeilen – de snelste tijd ooit voor de Fastnet Race. De 32 meter lange en 23 meter brede trimaran, SVR Lazartigue, geschipperd door François Gabart, wint daarmee de Ultim-klasse. Ondanks het verbeterde weer trokken nog meer boten zich terug; inmiddels staat het aantal op 112 uitvallers.

Aan de race deden ook 23 Nederlandse boten mee. Hoewel de eerste boten met ongelooflijke gemiddelde snelheden al arriveren in Frankrijk, hebben vele jachten nog vele mijlen voor de boeg. Je kunt de boten hier volgen.

Bekijk hieronder de spectaculaire video impressie van de start van de race.

Omslagfoto: (c) Paul Wyath

Wil je nog een spectaculaire video van de race bekijken? Planetsail maakte ook een prachtige video met leuke interviews.

Tags: , Last modified: 27 juli 2023
Sluiten