Nieuws

Ophef Bataviahaven opgelost: “HISWA was nooit in gevaar”

Het achterstallig onderhoud van de Bataviahaven wordt eindelijk aangepakt

10:06

Zo lag de kade van de Bataviahaven er in maart 2022 bij. Beeld: (c) Havendienst Bataviahaven.

HISWA voor het derde jaar op een rij afgelast? Even deden onzekere berichten de rondte. Bataviahaven, waar onder meer HISWA plaatsvindt, werd onveilig genoemd wegens achterstallig onderhoud door eigenaar gemeente Lelystad. Inmiddels zijn er intensieve gesprekken gevoerd en wordt de haven geïnspecteerd. 

“Al jaren praten we met de gemeente over het achterstallig onderhoud,” vertelt directeur van Bataviahaven Joop van Diest, “maar we hadden het gevoel dat we aan het lijntje werden gehouden.” Met aanbevelingen uit eerdere inspecties werd veelal niets gedaan, waardoor de situatie in de haven verslechterde. Sinkholes ontstaan meerdere keren per jaar wanneer zand onder de bestrating wegspoelt en er plots een gat valt. “Vooral waar de riviercruiseschepen aanmeren komt dit voor,” zegt Van Diest. 

Hij maakt zich zorgen over de veiligheid van de honderdduizend toeristen die jaarlijks over de bestrating lopen. Daarbij is de elektra slecht onderhouden en laat het hout van de meerpalen los. 

Sinkholes veilig verklaard

De maat was vol en Van Diest schreef een brief aan het college van burgemeester en wethouders van gemeente Lelystad. “Dat heeft geholpen. Men is ervan doordrongen dat de haven in goede staat moet worden gehouden,”zegt hij. Op 29 maart werd alle elektra geïnspecteerd. De sinkholes worden voorlopig door de gemeente als veilig verklaard, maar Van Diest verwacht dat het een structureel probleem is. De komende tijd houdt de havendienst de bestrating extra goed in de gaten en wordt er gezocht naar een duurzamere oplossing. Riviercruises zijn weer welkom in de Bataviahaven.

De HISWA stond echter nooit op losse schroeven. “Bij de passantenhaven is niets aan de hand,” zegt Van Diest. “Het ging alleen om het gedeelte van de cruises.” 

HISWA
HISWA te Water in de Bataviahaven. Beeld: (c) Wouter Hoonakker/Wouter media.

Toch zijn de twee partijen het nog oneens over een aantal zaken. “Als een houten paal verrot is aan de buitenkant, maar een inspecteur zegt dat de kern nog goed is en deze veilig is, vindt de gemeente het goed zo. Ik zeg dan als beheerder van de haven: het ziet er niet uit,” aldus Van Diest. Wat Van Diest ook lastig vindt is dat er net verkiezingen zijn geweest, waardoor het onzeker is of hij de komende gesprekken voert met dezelfde mensen.

Overigens maakt Bataviahaven zich op voor haar beste seizoen ooit. Vorig jaar ontvingen ze zesduizend pleziervaartuigen en dit jaar zullen er veel evenementen plaatsvinden, waaronder de start van de 200 Myls ‘SOLO’ en de Ronde van Noord-Holland. Van Diest: “Iedereen is welkom. In onze haven is altijd een plekje.” 

Beeld: (c) Havendienst Bataviahaven

Tags: , Last modified: 30 maart 2022
Sluiten