Nieuws

500 zeilers doen mee aan de Open Dutch Sailing Championships

19:03

Drie dagen lang staat de Vooroever bij Medemblik onder andere in het teken van jong talent, olympisch niveau en het NK matchracen. Van vrijdag 20 t/m zondag 22 september wordt voor de 17e keer de Open Dutch Sailing Championships gezeild. Het Regatta Center in Medemblik dient als basis voor dit evenement. In vijftien verschillende klassen worden zo’n 300 teams en 500 zeilers verwacht, dus vanaf de wal valt er genoeg te zien!

De 29er is de voorbereiding op de 49er en 49erFX en hier zien we dan ook een aantal talenten. Zo stapt Yanne Broers na dit seizoen over van de Optimist naar de 29er. Tijdens de Open Dutch Sailing Championships zal zij kennismaken met deze boot. Broers vaart samen met de ervaren Dolf Hendriksen.
Nog een jeugdklasse op High Performance gebied is de Nacra 15. Vorig jaar was deze klasse voor de eerste keer te zien in Medemblik. Dit jaar zijn zij er weer met weer met veel nieuwe namen.
De Nacra 15, 29er, 49er en 49erFX varen allemaal samen op een baan, dus dat wordt spectaculair om te zien.

Laser-, Finn- en Star-klasse

In de Laser-klasse is de vloot zeer gevarieerd. Van de jeugd in de 4.7, tot een diverse mix aan leeftijden in de Radiaal en Standaard. In de Master groep (35+) zien we veel bekende namen die ook op het Wereldkampioenschap in Zeeland hebben gevaren afgelopen week.
Eveneens in de Finn zien we jong tot oud varen. Eén van hen is Nicholas Heiner. De 30-jarige Enkhuizenaar is momenteel volop in training voor de Olympische Spelen in Tokio volgend jaar.

Ook de Star-klasse gaat het IJsselmeer op. In het verleden heeft de Star al meegedaan aan de Open Dutch Sailing Championships en dit jaar is ze terug van weggeweest. De Star vaart samen met andere kielboten, als de SB20, de Yngling (met Zeilen redacteur Bertine van Dijk) en de J22, op de baan.

Matchracers! (c) Open Dutch Sailing Championships

Matchracen voor de kust

Sinds een aantal jaar is het ook een traditie om de matchracers te verwelkomen op de Open Dutch Sailing Championships. Zij varen hun eigen wedstrijden recht voor de haven. Voor de teams is dit handig met het wisselen van boot en voor publiek leuk om deze wedstrijden te volgen. De baan is volledig in handen van de Dutch Match & Team Racing Association (DMTRA). Zij gaan weer hun best doen zoveel mogelijk wedstrijden te varen en er een ware afvalrace van te maken.

Het ontstaan van de Open Dutch Sailing Championships

De Open Dutch Sailing Championships is in 2002 opgericht om de vele verschillende Nederlandse Kampioenschappen in de Olympische klassen te bundelen. Het is een initiatief van het Watersportverbond en wordt georganiseerd door Sportivents. Door de NK’s op deze manier samen te voegen, geniet het Nederlandse zeilen zowel nationaal als internationaal van meer bekendheid.

Het programma. Klik op de foto om de afbeelding groter te zien.

Omslagfoto: Klaas Wiersma Media

Tags: , , , , , , , Last modified: 20 september 2019
Sluiten